Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Holloway-zaak verplaatst zich naar Aruba

24 nov 07

De zaak Holloway wordt op de voet gevolgd door de internationale media. Toch lukte het het Arubaanse Openbaar Ministerie (OM) vrijdag om de Nederlandse verdachte Joran van der Sloot ongezien op het vliegtuig te krijgen.

Ooggetuigen hebben zaterdag gemeld, dat de jongen rond vier uur Nederlandse tijd op het eiland is gearriveerd. Hij is na aankomst direct naar de gevangenis gebracht.

Het Arubaanse OM doet er ondertussen alles aan om te voorkomen dat de verdachten met elkaar in contact komen. Het advocatenkantoor dat de twee andere verdachten - de broers Deepak en Satish K.- bijstaat is het verboden om allebei te verdedigen "zodat ze hun verklaringen niet op elkaar kunnen afstemmen". Aldus het OM.

Het advocatenkantoor, dat een kort geding tegen de beslissing overweegt, mag nu alleen Satish K. als oudste cliënt verdedigen. Aan diens broer heeft de rechter-commissaris een andere advocaat toegewezen. Van verdachte Joran van der Sloot stond al vast door wie hij wordt verdedigd. "Het is schadelijk voor het onderzoek als beide verdachten dezelfde groep advocaten hebben", meent hoofdofficier Hans Mos op Aruba.

Het OM heeft de broers K. vrijdagmiddag in de plaatsen Noord en San Nicolas op Aruba voorgeleid. Het OM houdt ze bewust uit elkaar om te voorkomen dat er enig contact is dat van invloed kan zijn op hun verklaringen. De rechter heeft het voorarrest van de twee met acht dagen verlengd. Het OM noemde de uitspraak een "bevestiging van zijn stelling dat voldoende nieuw bewijsmateriaal is aangevoerd" tegen de broers.

Van der Sloot wordt maandag op Aruba voorgeleid. Mogelijk komt dan ook verlenging van de voorlopige hechtenis aan de orde. De telefoons van de familie Van der Sloot zijn mogelijk de
afgelopen maanden afgetapt. De Arubaanse oud-politiecommissaris Gerold Dompig, tot mei vorig jaar onderzoeksleider in de Holloway-zaak, vermoedt dat. Hij sluit evenmin niet uit dat binnen de familie en bij hoofdverdachte Joran in Nederland geïnfiltreerd is, zodat justitie aan nieuwe bewijzen kon komen.

De hoofdofficier van justitie op Aruba, Hans Mos, liet weten niet op de aanwijzingen te kunnen ingaan. "Het nieuwe bewijs is een variatie van oud en nieuw materiaal. Het is en en. Je mag niet
opnieuw met bewijs aankomen dat al eerder gebruikt is, tenzij je niet wist dat je het bewijs al in bezit had. Het oude dossier alleen was niet voldoende, maar in relatie met nieuwe feiten wordt
het interessant, en is dat een novum."

Van der Sloot en de broers K. werden woensdag aangehouden. Justitie verdenkt hen van doodslag op Natalee, dan wel ernstige mishandeling met haar dood tot gevolg. Het destijds 18-jarige Amerikaanse meisje verdween op 30 mei 2005 spoorloos.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief