Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hiv-besmettingen in EU verdubbeld

26 nov 07

Het aantal nieuwe hiv-infecties in de EU is sinds 1999 verdubbeld. Het EU-agentschap voor ziektebestrijding ECDC heeft dat bekendgemaakt.

Raakten in 1999 nog 29 op de miljoen inwoners besmet, vorig jaar is dat verdubbeld tot 57 per miljoen inwoners. Totaal raakten in de Europese Unie vorig jaar 86.000 mensen besmet met hiv. Vooral in Oost-Europa en de Baltische staten zijn veel nieuwe besmettingen met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. De voornaamste oorzaak is daar het gebruik van besmette naalden onder drugsgebruikers.

Estland is het land met relatief de meeste nieuwe hiv-patiënten: negen keer boven het EU-gemiddelde. Het Baltische land krijgt inmiddels uitgebreide hulp van het ECDC voor preventieprogramma's.

Ook Portugal, Luxemburg en Engeland zitten ver boven het EU-gemiddelde. Nederland zit met 1070 besmettingen rond het EU-gemiddelde: drie per dag, ofwel 65 nieuwe infecties per miljoen inwoners.

De meeste besmettingen komen door heteroseksuele mannen, overwegend afkomstig uit Afrikaanse landen waar veel hiv en aids voorkomt. Een derde van de overdrachten gaat via homomannen. Een op de tien is door vuile drugsnaalden.

Het EU-agentschap ECDC schat dat een derde van de hiv-patiënten zelf niet weten dat ze de ziekte hebben. Dat is riskant, want ze nemen dan geen voorzorgsmaatregelen en medicatie. Deze "verborgen epidemie" is een prioriteit voor het EU-agentschap. Het gaat ook proberen meer hiv-testen beschikbaar te stellen.

Wereldwijd zijn minder mensen met het aidsvirus geïnfecteerd dan tot nu toe werd aangenomen, dankzij herziene cijfers voor India. De Verenigde Naties meldden vorige week dinsdag uit te gaan van ruim 33 miljoen slachtoffers en niet van bijna 40 miljoen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief