Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Twintig foute notarissen in regio Rotterdam'

26 nov 07

De afgelopen jaren hebben minstens twintig notarissen in de regio Rotterdam meegewerkt aan frauduleuze verkopen van woningen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente Rotterdam.

Verder zijn er zeker 25 taxateurs die regelmatig valse taxatierapporten maken. Rotterdam wil meer mogelijkheden om 'foute' notarissen en taxateurs aan te pakken.

De gemeente Rotterdam schat dat er tussen de 300 en 500 slachtoffers zijn van vastgoed- en hypotheekfraude. De slachtoffers worden aangesproken door oplichters die hen één of meerdere huizen verkopen.

Ze betalen veel te veel voor het huis, omdat er voor de verkoop met behulp van een taxateur een vals taxatierapport is gemaakt. De oplichters zeggen de huizen voor de slachtoffers te verhuren, maar na een paar maanden komen er plotseling geen huuropbrengsten meer binnen en zijn de oplichters verdwenen. De gedupeerde blijft zitten met één of meerdere te duur betaalde huizen en een hypotheekschuld van enkele tonnen.

Bij de verkoop van de huizen zijn vaak dezelfde notarissen betrokken, die ofwel met de oplichters samenwerken, ofwel onvoldoende onderzoek doen naar de juistheid van de transactie.

De gemeente Rotterdam zal dinsdag bij een bezoek van minister Hirsch Ballin van Justitie aan de stad vragen een aantal maatregelen te nemen om deze fraude tegen te gaan. Zo zouden notarissen sneller geschorst moeten kunnen worden na het meewerken aan dit soort fraudes. Ook zou het mogelijk moeten worden aan notarissen geldboetes op te leggen.

Verder bepleit Rotterdam het met spoed instellen van een landelijk geldend vergunningensysteem voor makelaars/taxateurs. Ook taxateurs zouden geschorst moeten kunnen worden, en hen zou een geldboete opgelegd moeten kunnen worden.

Een derde maatregel betreft het toezicht op het verstrekken van hypotheken. Alle hypothecaire leningen zouden in het systeem van het Bureau Krediet Registratie in Tiel opgenomen dienen te worden. Nu worden daar alleen persoonlijke leningen geregistreerd, maar hypotheken dus niet.

Voorzitter H. Breedveld van de ring van notarissen in het arrondissement Rotterdam komt het getal van twintig 'foute' notarissen als "bovenmatig over". Wel is de vastgoedfraude een "punt van zorg en aandacht", aldus Breedveld.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief