Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ruim 60 agenten gewond bij rellen in Parijs

27 nov 07

Bij nieuwe rellen in voorsteden van Parijs zijn ongeveer 80 politiemannen gewond geraakt, van wie zes ernstig.

Jongeren in Villiers-le-Bel gooiden met molotovcocktails en stenen naar de politie en staken tientallen auto's in brand. Ook in vier andere voorsteden kwam het tot ongeregeldheden. Een agent liep een schotwond op in de schouder nadat hij was beschoten met een jachtgeweer, meldde de politie dinsdagochtend.

De rellen begonnen maandagavond en duurden tot diep in de nacht. Ook een school, een rijschool en een schoonheidssalon en twee andere gebouwen gingen in vlammen op. De politie gebruikte traangas en rubberkogels om de raddraaiers uiteen te slaan. Zes personen zijn gearresteerd.

Journalisten die de rellen wilden filmen en ook brandweerwagens werden aangevallen door de allochtone jongeren. Zondagavond en -nacht raakten bij rellen ook al veertig agenten gewond.

Het oproer volgt op de dood van twee jongens van vijftien en zestien jaar van Noord-Afrikaanse origine. Zij botsten zondag in Villiers-le-Bel met een gestolen brommer bij een kruispunt op een
politiewagen en kwamen daarbij om het leven. Volgens geruchten werden ze achterna gezeten door de agenten, maar de politie zegt dat het een gewoon ongeluk was.

Het gerucht ging dat de agenten er na het ongeluk vandoor gingen, maar dit is door getuigen tegengesproken. Een politiewoordvoerder meldde dat de agenten hun auto verlieten, omdat
die bewijsmateriaal was voor het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Ook zouden de agenten in gevaar zijn geweest.

De Franse president Nicolas Sarkozy, op staatsbezoek in China, heeft maandagavond tot kalmte gemaand. Hij zei dat justitieel onderzoek uitsluitsel zal geven over de schuldvraag.

De situatie vertoont gelijkenissen met de rellen die in 2005 uitbraken in de Parijse voorstad Clichy-sous-Bois. Ook toen was de dood van twee jongeren de directe aanleiding. Zij werden
geëlektrocuteerd in een transformatorhuisje, toen ze zich verstopten voor de politie. Dat incident mondde uit in een golf van onrust en gewelddadigheden door heel Frankrijk, de ernstigste sociale onrust van de laatste veertig jaar.

De linkse oppositie verwijt de regering dat sindsdien niets is gebeurd om de vaak deplorabele toestand in de migrantenwijken te verbeteren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief