Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet bezorgd over islamfilm Wilders

28 nov 07

Het kabinet is bezorgd over reacties in binnen- en buitenland op een film over de Koran waaraan PVV-leider Geert Wilders werkt.

Het Tweede Kamerlid wil met zijn film laten zien dat de Koran "een verschrikkelijk en fascistisch" boek is dat mensen inspireert tot "verschrikkelijke" daden.

De ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie), Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) hebben Wilders in gesprekken gewezen op "repercussies" die de film kan hebben. Het kabinet heeft ook maatregelen genomen voor het geval de film tot maatschappelijke onrust leidt.

Enkele jaren terug wekte een islamfilm van Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali grote woede in de moslimwereld. Van Gogh werd in 2004 door een moslimextremist vermoord.

Hirsch Ballin onderstreepte woensdag dat het Wilders vrij staat om zijn mening te uiten, maar dat mensen ook een verantwoordelijkheid hebben voor de samenleving. De minister wil de
inhoud van de film afwachten, maar waarschuwt Wilders voor de mogelijk "heftige reacties tegenover hemzelf en anderen".

De gesprekken met de bewindslieden vonden plaats nadat Wilders zelf het ministerie van Justitie had ingelicht over zijn filmplannen. Wilders zegt niemand te willen beledigen met zijn
film. Als dat toch gebeurt is dat "jammer, maar niet mijn probleem". Het Kamerlid hoopt dat zijn film "de ogen van mensen opent dat de Koran à la Mein Kampf verboden moet worden".

Wilders vergeleek de Koran eerder al met het boek van Adolf Hitler en pleitte voor een verbod. De film moet in januari op tv komen. Het is nog onduidelijk hoe ze uitgezonden wordt. De publieke omroepen lieten woensdag weten niet benaderd te zijn door Wilders. Het Kamerlid zelf overweegt gebruik te maken van de zendtijd voor politieke partijen van de PVV. Ook wil hij de film op internet plaatsen.

Abdelmajid Khairoun van de Nederlandse Moslim Raad betreurt de plannen van Wilders om een film over de Koran te maken. "We vrezen het ergste als dit werkelijkheid wordt. Dan is op een gegeven moment het laatste woord aan de jongens op straat. En die kunnen we dan niet meer tegenhouden. Kijk maar naar Frankrijk."

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wijst erop dat er vrijheid van meningsuiting bestaat, maar dat anderzijds "iedereen zijn verantwoordelijkheid moet kennen". PvdA en VVD wilden woensdag niet reageren. "We wachten eerst af waar Wilders mee komt", aldus een VVD-woordvoerder.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief