Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vervolging Jomanda gevraagd wegens dood Millecam

29 nov 07

De Stichting Skepsis, die onderzoek doet naar alternatieve geneeswijzen, wil dat Jomanda en twee alternatieve artsen alsnog vervolgd worden in verband met de dood van Sylvia Millecam in 2001.

Skepsis stapt naar het gerechtshof in Amsterdam, in de hoop dat dat het Openbaar Ministerie (OM) opdracht geeft om de drie te vervolgen, meldde advocaat Gerard Hamer van Skepsis donderdag.

Actrice Millecam overleed aan borstkanker. Ze had zich voor behandeling gewend tot het alternatieve circuit. Ze wilde geen chemokuur en stond sceptisch tegenover de reguliere geneeskunde. Millecam kwam terecht bij het 'genezend medium' Jomanda, dat haar doorverwees naar een alternatieve arts.

Het OM besloot in oktober vorig jaar Jomanda en de artsen niet te vervolgen. Er waren volgens justitie onvoldoende aanwijzingen dat de verdachten Millecam weghielden van reguliere zorg, iets wat strafbaar is. Ook zouden ze niet opzettelijk dingen hebben gedaan of nagelaten die de actrice schaadden.

Skepsis vindt dat Millecams recht op leven is geschonden. Door de alternatieve genezers niet te vervolgen "geeft het OM feitelijk een 'license to kill", schrijft de advocaat van de stichting. De tuchtrechter greep eerder wel in. Een internist moest in juni dit jaar zijn artsentitel inleveren omdat hij volgens het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg de actrice noodzakelijke zorg had onthouden. In plaats daarvan had hij de vrouw wel behandeld met magneetveldtherapie.

Een andere arts werd in 2006 al uit zijn ambt gezet. Het was niet voor het eerst dat hij voor zijn alternatieve aanpak voor de tuchtrechter moest verschijnen. Hij was ook al eerder geschorst geweest. Een derde betrokken dokter werd in 2006 tot een jaar ontzegging uit zijn vak veroordeeld. Hij had Millecam behandeld met elektro-acupunctuur.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief