Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bouterse afwezig bij begin proces Decembermoorden

30 nov 07

De Surinaamse ex-legerleider Dési Bouterse heeft zich vrijdag vooralsnog niet gemeld bij de krijgsraad voor de eerste dag van het historische proces tegen de verdachten van de Decembermoorden in 1982.

De zitting zou volgens schema om 14.00 uur Nederlandse tijd beginnen, maar liep al direct vertraging op, alleen om advocaten en journalisten toe te laten. De zitting begon uiteindelijk rond 14.35 uur. Toen was hoofdverdachte Bouterse er niet, aldus ooggetuigen.

Bouterse heeft steeds bezworen geen stap te zetten in de speciale rechtszaal die voor het 'Surinaamse proces van de eeuw' is ingericht.

De Decembermoorden behelzen de moord op vijftien vermeende tegenstanders van het toenmalige militaire regime in Suriname. Behalve Bouterse, toen de machtigste man in de Nederlandse ex-kolonie, staan er nog 24 personen terecht.

Voor veel nabestaanden is het begin van het proces een zeer emotioneel moment na een kwart eeuw straffeloosheid in dit dossier. Publiek en journalisten bij de zitting hebben hun communicatiemiddelen moeten inleveren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief