Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De medeverdachten van Desi Bouterse

30 nov 07

De belangrijkste verdachten na Bouterse zijn:

John Hardjoprajitno
Op het moment van de moorden lid van de commandogroep en minister van Cultuur, Jeugd en Sport. Volgens getuigen was hij aanwezig in Fort Zeelandia tijdens de moorden. Zelf ontkent hij dat. Hij zegt niet ook niet op de hoogte te zijn geweest van de moordplannen.

Badrissein Sital
Minister van Volksgezondheid ten tijde van de Decembermoorden. Sital zou ook lid zijn geweest van de zogeheten Bloedraad die op 8 december bijeenkwam om te besluiten wat er moest gebeuren met de arrestanten in Fort Zeelandia. Hij verdedigt de Decembermoorden nog steeds als "iets dat gewoon nodig was". Toen in 2007 de voorlopige lijst van verdachten naar buiten werd gebracht, diende Sital een verzoekschrift in om direct het proces tegen hem te beginnen of hem met rust te laten. "Ik wil worden berecht en geen flauwekul."

Harvey Naarendorp
Minister van Buitenlandse Zaken ten tijde van de Decembermoorden en adviseur van Bouterse. Zou volgens getuigen ook lid zijn geweest van de Bloedraad. Naarendorp was een van de politici die nauwe banden onderhielden met de militairen. Hij zou het fort tijdens de moorden hebben verlaten. Onduidelijk is of hij wist wat zich achter de celmuren afspeelde. Samen met Bouterse stelt hij die avond wel de verklaring op die Bouterse op tv aflegt, waarin staat dat de gevangenen op de vlucht zijn neergeschoten. Na de moorden trekt Naarendorp zich tijdelijk terug.

Errol Alibux
Alibux was minister van Sociale Zaken tijdens de regering van Chin A Sen in 1980. Volgens de getuigenverklaring van de enige overlevende, Fred Derby, was Alibux voorstander van harde maatregelen om de rust te herstellen en aanwezig in Fort Zeelandia tijdens de moorden. Hij zou ook lid van de Bloedraad zijn geweest. Alibux heeft dat altijd ontkend. Enkele maanden na de Decembermoorden werd hij premier en minister van Buitenlandse Zaken. Hij werd later ook in verband gebracht met cocaïnesmokkel en is eerder veroordeeld voor valsheid in geschrifte.

Etienne Boerenveen
Wordt beschouwd als de rechterhand van Bouterse. Zou Surendre Rambocus na diens mislukte tegencoup in de nacht van 7 op 8 december naar Fort Zeelandia hebben overgebracht. Later werd Rambocus daar geëxecuteerd. In 1986 kreeg Boerenveen acht jaar cel in de VS voor drugssmokkel. In 1991 kwam hij wegens goed gedrag vrij en keerde hij terug naar Suriname.

Overleden
Twee mannen die een belangrijke rol speelden bij de moorden zijn overleden. Mede-couppleger Roy Horb zou door Bouterse gedwongen zijn bekentenissen bij de gevangenen af te dwingen. Hij pleegde zelfmoord in zijn cel toen hij anderhalve maand later zelf werd opgepakt. Volgens sommigen is hij vermoord.

De tweede is Paul Bhagwandas, de commandant van Fort Zeelandia met als bijnaam 'de beul'. Hij bepaalde wanneer de arrestanten uit hun cel moesten worden gehaald. Bhagwandas overleed in 1996, en zou vlak voor zijn overlijden hebben gezegd dat Bouterse wel degelijk in het Fort aanwezig was tijdens de executies.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief