Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Musici en acteurs dagen minister voor de rechter

1 dec 07

Zangeres Ricky Koole: "Als er een film wordt gekopieerd of mijn cd wordt op een mp3-speler gezet, dan gaat het om werk dat ik heb gedaan. Daar wil ik voor betaald worden".

Op lege cassettebandjes, cd's of dvd's zit al jaren een toeslag waarmee artiesten worden betaald voor het kopiëren van hun werk. Maar inmiddels worden favoriete liedjes of televisieseries vaak rechtstreeks op de harde schijf van een computer of mp3-speler gezet. De minister van Justitie besliste onlangs dat acteurs en musici daar tot 1 januari 2009 geen vergoeding voor krijgen. Hierdoor lopen zij jaarlijks miljoenen euro's mis.

Acteur Peter Blok: "Met mij gaat het misschien heel goed, maar er zijn veel collega's die het een stuk minder hebben. Als ze hierdoor een paar honderd euro mislopen, dan is dat heel veel."

In totaal is met het uitblijven van een vergoeding voor dvd-recorders en mp3-spelers jaarlijks een bedrag van ruim 16,3 miljoen euro gemoeid. De rechtenorganisatie NORMA - die de belangen behartigt van musici, acteurs en andere uitvoerende kunstenaars - start nu samen een kort geding met onder andere acteur Peter Blok en zangeres Ricky Koole. NOVA sprak met hen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief