Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Klimaattop Bali begonnen

3 dec 07

Klimaattop Bali

Op het Indonesische eiland Bali is maandagochtend een grote internationale klimaatconferentie van de Verenigde Naties begonnen.

De ruim 10.000 deelnemers streven naar nieuwe maatregelen om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen.

Het huidige Kyoto-akkoord uit 1997 loopt over vijf jaar af, waardoor besluiten moeten worden genomen over een nieuw akkoord over de reductie van broeikasgassen. Aan de elfdaagse conferentie doen delegaties van zo'n 190 landen mee. "De verandering van het klimaat is een centraal element voor de toekomst van de mensheid", aldus de Indonesische minister van Milieu, Rachmet Witoelar, bij de opening van de top.

Volgens het hoofd van het VN-klimaatbureau UNFCCC, de Nederlander Yvo de Boer, biedt het klimaatoverleg een cruciale mogelijkheid om politieke antwoorden te vinden op de wetenschappelijke waarschuwingen over de opwarming van aarde. "De wetenschappelijk wereld is met een duidelijke boodschap aan de politici gekomen. Die luidt dat het mogelijk is om klimaatverandering aan te pakken en dat gezamenlijk optreden veel van de catastrofale gevolgen kan voorkomen", aldus De Boer.

Namens Nederland gaan onder meer de ministers Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en Jacqueline Cramer (Milieu) naar de top. Koenders pleitte vorige maand voor extra geld om ontwikkelingslanden te helpen zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

(Bron: ANP/AFP)

 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief