Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oranje treft het niet

2 dec 07

Ruud van Nistelrooij verklaarde vorig maand na de schamele zege op Luxemburg (1-0) dat hij niet kan wachten totdat het Nederlands elftal tegen gerenommeerde ploegen mag spelen.

De spits krijgt komende zomer tijdens het EK in Oostenrijk en Zwitserland (7-29 juni) zijn zin. Oranje stuit in groep C op Italië, Frankrijk en Roemenië.

Het Nederlands elftal trapt op 9 juni af tegen wereldkampioen Italië en loopt de kans dat het vier dagen later na de ontmoeting met WK-finalist Frankrijk al geen uitzicht meer heeft op de kwartfinales. Oranje sluit op 17 juni af met een wedstrijd tegen Roemenië, dat het Nederlands elftal in het Europese kwalificatietoernooi voorbleef.

"We zaten volgens iedereen op het WK in de poule des doods" reageerde bondscoach Marco van Basten. "Maar deze groep is veel zwaarder. Hoe we deze poule nu moeten noemen? Hier zijn geen superlatieven voor."

Waar de bondscoach van het Nederlands elftal pufte en steunde, liep Guus Hiddink met een glimlach rond in het lotingcentrum van Luzern. "Ach, het had altijd makkelijker gekund", doelde de bondscoach van Rusland op een groep met Griekenland, Zweden en Spanje. "Maar we mogen niet mopperen", zei Hiddink voordat hij Van Basten zag staan. "Hee Marco, wie heb jij eigenlijk geloot?"

Leo Beenhakker, de bondscoach van Polen, wilde de zware groep van het Nederlands elftal op geen enkele manier benadrukken. "Die aandacht voor die dodelijke poule van Oranje is allemaal leuk en aardig. Maar ik hoor niemand dat ik met Polen tegen Duitsland, Kroatië en gastland Oostenrijk moet voetballen. Alsof dat zo makkelijk is. Het zal allemaal wel", verklaarde de coach die groep A met Zwitserland, Tsjechië, Portugal en Turkije ook sterk bezet noemde.

Van Basten verklapte na de loting dat hij komende dinsdag met de leiding van de KNVB over zijn toekomst spreekt. "Ik ben er wel uit wat ik wil. Ik ga dat nu echter niet zeggen. Ik praat eerst met de KNVB", aldus de bondscoach die mogelijk tot het WK van 2010 doorgaat.

Ook bij een nieuwe verbintenis loopt Van Basten het risico dat hij na een teleurstellend EK alsnog het veld moet ruimen. Henk Kesler, directeur van de KNVB, benadrukte vorige maand namelijk dat het mogelijke nieuwe contract van de huidige bondscoach een dergelijk clausule zal bevatten.

Van Basten wilde niet reageren op de vraag of het reëel is om hem af te rekenen op duels in een poule met Italië, Frankrijk en Roemenië. "Ik ga daar niet op in. We praten dinsdag en komen met informatie naar buiten wanneer alles duidelijk is. Ik hoop op een prachtig EK met heel veel Nederlanders. We gaan er alles aan doen om die blij te maken."

Het lijdt geen twijfel dat de vraag naar kaarten voor de groepsduels van het Nederlands elftal het aanbod ruim zal overstijgen. Het is echter nog maar de vraag of Zwitserland en Oostenrijk ook nog door de voetbalkoorts bevangen raken. Ondanks verwoede pogingen van de UEFA en beide organiserende bonden werd tijdens de loting in Luzern duidelijk dat het EK in beide Alpenlanden nog niet enorm leeft. De sportkranten in Zwitserland besteedden ook op de dag van de loting de meeste aandacht aan skiën en ijshockey. Het was ook veelzeggend dat tennisser Roger Federer de gasten in Luzern op een groot scherm over Zwitserland vertelde.

In Oostenrijk, dat ook al geen voetballer maar skiër Herman Maier tijdens de loting als sportambassadeur naar voren schoof, staat het naderende EK nog lager op de sportagenda. De nationale ploeg brak pas vorige maand met een serie van twaalf nederlagen op rij.

Dat weerhield Michael Kreis, zoon van oud-international Werner Kreis, niet om een grote internetpetitie tegen de deelname van de Oostenrijkse ploeg aan de Europese eindronde te starten. Hij overhandigde onlangs 10.000 handtekeningen bij het bondsbureau. "En toch kunnen wij tegen Duitsland, Polen en Kroatië wel eens verrassen", blijft bondscoach Josef Hickersberger optimistisch.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief