Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Witte boorden criminaliteit

3 dec 07

"Ik ben vaak stomverbaasd dat mensen die zoveel geld verdienen, toch nog een greep uit de kast doen. Het is een verslaving, een enorme gedrevenheid om geld te verdienen."

Volgens de hoofdofficier van Justitie, Rene Craemer, zijn de witte boorden in de directiekamer inmiddels verleden tijd, maar fraude is dat zeker niet. Integendeel. Craemer: "Binnen het bedrijfsleven is sprake van een vervlakking van het ethisch besef. Je verwacht van bestuurders van ondernemingen dat ze zich netjes gedragen. Maar je ziet dingen die je niet had verwacht."

Niemand weet om welke bedragen het precies gaat, maar er bestaat het vermoeden dat er ongeveer 18 miljard euro aan zwart geld omgaat in het bedrijfsleven. Reden voor het Openbaar Ministerie om de 'witte boorden criminaliteit' gerichter aan te gaan pakken. Sinds kort zijn 19 parketten gebundeld in 1 organisatie om samen aan de opsporing van fraude te werken. Want dat had tot nu toe niet echt prioriteit.

Craemer: "Zichtbare criminaliteit, zoals schietpartijen en berovingen, zorgen voor de meeste onrust in de maatschappij. Bloed wint het altijd van het grijs. Maar het bedrijfsleven moet weten dat wij er zijn."

En daar zijn bedrijven zich volgens Craemer steeds meer van bewust. "Fraudezaken die in de media zijn geweest, hebben directe gevolgen gehad. Binnen verschillende beroepsgroepen is men zelf met regels gekomen. Dat is de belangrijkste maatregel tegen fraude. Je met z'n allen gaan gedragen volgens regels die je zelf hebt gemaakt."

Een andere maatregel: verhoging van de strafmaat. Frauderende directieleden komen er immers maar al te vaak met een voorwaardelijke gevangenisstraf of een boete vanaf. En dat wekt nogal eens de indruk van klassejustitie.

Craemer beaamt dat: "Mensen die in de steun frauderen, krijgen al snel te maken met een gevangenisstraf. Als je als witte boord iets vergelijkbaars doet, vind ik dat je dezelfde straf moet krijgen."

Nu liggen het oordeel van de rechter en de eis van het OM vaak nog mijlenver uit elkaar. "Wij moete ervoor zorgen dat de straffen hoger worden, maar dat is een langzaam proces. Er moeten signalen uit de samenleving komen en die zijn er. Ik ben ervan overtuigd dat het strafniveau over een paar jaar een stuk hoger gaat liggen. Dan gaat het niet meer om voorwaardelijke straffen, maar over jaren celstraf."

 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief