Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Twan Huys over NOVA College Tour

4 dec 07

Een uur lang heeft de zaal gelachen, geluisterd en voortreffelijke vragen gesteld. De proefopnamen van NOVA's College Tour zitten er bijna op.

Het idee is simpel. Tweehonderd studenten zitten om ons heen in het LAK Theater aan de Univeristeit Leiden. We testen een nieuwe programmaformule waarbij ik telkens een hoofdgast interview samen met studenten van een van de Nederlandse universiteiten. Iedere week toeren we met een nieuwe gast langs bijvoorbeeld de universiteiten van Leiden, Maastricht, Groningen of Amsterdam.

Onze gast van vandaag is in alle opzichten een groot succes en dat terwijl ik door deze en gene driftig gewaarschuwd ben voor aanvang van de opname. 'Hij is wispelturig, onberekenbaar en grof, een te groot risico voor een nieuw programma'. Daar is dan vandaag absoluut niets van te merken. Cabaretier, acteur, regisseur en zanger Hans Teeuwen zit naast me op het podium en in hoog tempo bespreken we de kritiek op zijn shows van Freek de Jonge ('Freek voert een dapper gevecht met de vergankelijkheid'), een jeugdfoto in Budel waarop hij verkleed is als Charlie Chaplin ('de grimmige kanten van carnaval'), het vrije woord, de meiden van halal en de moord op Theo van Gogh. 'Een trauma dat nog niet voorbij is', volgens Teeuwen.

De tijd vliegt voorbij, de vragen van de studenten zijn prikkelend en Teeuwen laat meer dan ooit zijn serieuze kant zien. Tijd voor de afkondiging van NOVA College Tour, een kwestie van routine.

En dan gaat alles mis. De afkondiging is volgens regisseur Alex Bordewijk niet goed in beeld gebracht. Kan 't nog eens over op camera 3 in het publiek? 'Welke camera?' vraagt Teeuwen, 'ik wil toch graag een beetje betrokken blijven bij het programma. 'De zaal voelt dat er iets staat te gebeuren. Tien afkondigingen en een kwartier later ligt iedereen blauw van het lachen. Teeuwen creëert totale chaos, onderbreekt permanent, neemt de camera over, gooit asbakken op de grond, dit alles om de presentator te ontregelen. Het levert een slapstick einde op van een proefopname die nooit op zender te zien zal zijn.

Maar daar denkt zendercoordinator Roek Lips van Nederland 3 dan weer anders over. Een dag na onze proefopname ziet hij de College Tour in de grondverf, vindt deze aflevering geweldig en reserveert meteen een timeslot op zijn net. De serie is nu geboren. Niet gek voor een eerste proeve van bekwaamheid.

Het idee voor NOVA College Tour ontstaat tijdens mijn verblijf in de Verenigde Staten. Sinds de eerste presidentsverkiezingen waarvan ik als correspondent verslag deed, ben ik gek op de 'townhall meetings'. Zo'n bijeenkomst bestaat uit niet meer dan een presidentskandidaat en eventueel een interviewer in een hal omringd door publiek. De zaal mag zich volop bemoeien met het gesprek en vaak leidt dat dan weer tot een mooi debat.

Bill Clinton was de eerste presidentskandidaat die succesvol gebruik maakte van het 'townhall debate'. Het publiek werd instant verliefd op de man die als geen ander direct kon communiceren met de gewone man. Een aantal Amerikaanse televisieprogramma's zijn nu gebaseerd op dit idee en altijd levert deze formule mooie televisie op.

Zo is er bijvoorbeeld het onvolprezen 'Inside the Actors Studio' van James Lipton. In dit programma komen acteurs, muzikanten, comedians en regisseurs aan het woord, ondervraagd door Lipton en zijn studenten aan de Pace University in New York.

Iedereen wil te gast zijn in dit programma en dus zag ik de afgelopen jaren openhartige en spannende gesprekken met Tom Cruise, Benicio del Toro, Angelina Jolie en Al Pacino. Fascinerende televisie vooral ook omdat studenten vaak ontwapenende vragen stellen aan de gasten die dan van de weeromstuit veel meer van zichzelf laten zien dan de bedoeling was.

Bij terugkomst in Nederland viel me op dat er veel programma's zijn voor jongeren in de categorie Spuiten en Slikken, Kebab T.V., de Lama's en Ranking the Stars. Grappig, onderhoudend en ideale, licht verteerbare televisie-snacks. Maar was er nog meer dan een broodje kroket op deze zender? Dat viel dus tegen.

Op de website van Nederland 3 begreep ik dat de zender jongeren wil prikkelen, uitdagen en verrassen, informatie bieden en er moet gelachen kunnen worden. Deze zender, zo besloot ik, had dringend behoefte aan de NOVA College Tour. Een gast, een interviewer een zaal vol goed opgeleide, nieuwsgierige studenten die in staat zijn pittige vragen te formuleren.

Geen idee of mijn vermoeden klopt en de College Tour daadwerkelijk een jong publiek kan aanboren op Nederland 3, maar de voortekenen zijn gunstig. De studenten in Leiden komen na afloop van de opnamen naar ons toe en vinden het programma een succes. Wie wordt onze volgende gast, willen ze weten, en komen we nog eens terug naar Leiden.

De komende twee maanden gaan we vijf keer op tournee langs universiteitssteden en hopen op een vervolgtournee in 2008. Onze tweede gast is Jan Jaap van de Wal. Hij luidt op oudjaarsavond het nieuwe jaar in en is de jongste cabaretier (28 jaar) die die eer ooit te beurt viel. Me dunkt, een ideale kandidaat voor de College Tour.

Onze verlanglijst met gasten voor de tournee is lang. In ieder geval staan in de top vijf Geert Wilders, Neelie Kroes, Ayaan Hirsi Ali en ook, tsja waarom niet, presidentskandidate Hillary Clinton. Niet geschoten is altijd mis of beter nog: 'aim for the moon. If you miss, you may hit a star.'

Twan Huys


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief