Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Minister Cramer (VROM) wil aantal lelijke bedrijfsterreinen terugdringen

5 dec 07

Het aantal hectares uitgegeven nieuw bedrijfsterrein in Nederland is in 2006 met 20 procent toegenomen ten opzichte van 2005.

Het aantal hectare aan bedrijfsterreinen steeg van 704 naar 842 hectare. Het aantal bedrijfsterreinen steeg van 446 naar 488. Het gaat veelal om 'rommelige bedrijfsterreinen' in de buurt van snelwegen.

Minister Jacqueline Cramer vindt deze ontwikkeling zeer ongewenst en kondigt aan er actie tegen te gaan ondernemen vanaf 2008. "Het liefst zou ik deze ontwikkeling vandaag nog stoppen", zegt de bewindsvrouwe in NOVA. Ze belooft dat het "vanaf 2008 mooier wordt". Ze kondigt aan dat ze vanaf 2008 zeer serieus met - de toezichthoudende - provincies in gesprek gaat en daarbij strenger dan haar voorgangers de regie neemt.

Cramer: "Gemeenten zullen voor nieuwe bedrijfsterreinen nut en noodzaak moeten aantonen. Provincies moeten ervoor zorgen dat gemeenten sámen bedrijfsterreinen ontwikkelen opdat niet elke gemeente een eigen - rommelig - terreintje erop na gaat houden. Verder moeten provincies er strenger op toezien dat oude bedrijfspanden - en terreinen weer worden opgeknapt en gebruikt. Verder kondigt Cramer 'kwaliteitsteams' aan, die toezicht gaan houden op kwaliteit en leefbaarheid van bedrijfsterreinen."


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief