Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gemeenteraad Dinkelland laat burgemeester vallen

12 dec 07

Een krappe meerderheid van de gemeenteraadsleden in Dinkelland heeft dinsdagavond voor de aanbeveling tot ontslag van burgemeester Frans Willeme gestemd. Elf raadsleden stemden voor, negen tegen en een raadslid onthield zich van stemming.

De CDA- en PvdA-raadsleden hebben voor de motie gestemd, VVD en Lokaal Dinkelland hebben tegengestemd. De gemeenteraad geeft daarmee geen gehoor aan de gevoelens die leven onder de bevolking, 7500 inwoners van Dinkelland ondertekenden een petitie tegen het ontslag van de burgemeester.

Volgens het CDA en de PvdA is er sprake van een "onherstelbare vertrouwenscrisis binnen het college." Willeme zou geen bindende factor zijn, hij zou slecht communiceren met het ambtelijke apparaat en hij zou slecht samenwerken met de wethouders.

Burgemeester Willeme zal het voorgestelde ontslag bij de Commissaris van de Koningin van Overijssel, Geert Janssen, woensdag aanvechten. Hij accepteert alleen ontslag als er een raadsbrede motie voor zou stemmen. Daar is na de stemming dinsdagavond geen sprake van. Janssen had voorgesteld om nieuwe verkiezingen in maart uit te schrijven en een waarnemend burgemeester aan te stellen. De wethouders zouden hun portefeuille beschikbaar stellen.

Volgens Willeme is Dinkelland niet gebaat bij alleen zijn ontslag. "De verhoudingen in de raad zijn ernstig verstoord. Daar moet een oplossing voor worden gevonden. Wellicht kan een mediator daar uitkomst bieden, maar dat is niet aan mij." De burgemeester zei zich ook gesterkt te voelen door de 7500 steunbetuigingen.

Verder stemde de raad in met een motie van CDA en PvdA om de aantijgingen van burgemeester Willeme richting de wethouders door een externe commissie te laten onderzoeken. Twee weken geleden beschuldigde Willeme wethouder Eric Kleissen van bemoeienis met een grondaankoop van diens buurman.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief