Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Crisis Dinkelland lastige opgave voor CvdK

12 dec 07

Het duurt zeker nog enkele weken voordat de commissaris van de Koningin van Overijssel, Geert Jansen, een advies geeft over het aanbevolen ontslag van burgemeester Frans Willeme van de gemeente Dinkelland.

Dat zei een woordvoerder van de provincie woensdag. Volgens Jansen staat hij voor een lastige en ingewikkelde opgave.

Een krappe raadsmeerderheid besloot dinsdagavond het ontslag van burgemeester Willeme aan te bevelen. De gang van zaken in Dinkelland is bijzonder, aldus de zegsman van de provincie. "De wethouders zeggen het vertrouwen op in de burgemeester en uiteindelijk komt het conflict tot uitbarsting in de raad. Meestal ontstaat er een vertrouwensbreuk tussen de raad en de burgemeester", aldus de woordvoerder.

Verder is het bijzonder dat bijna 7500 mensen hun handtekening hebben gezet in een petitie voor het behoud van de burgemeester. Jansen zal dat gegeven zeker meenemen in zijn advies aan de minister, liet zijn woordvoerder weten. De redenering van Willeme dat hij alleen wil aftreden als een raadsbrede meerderheid voor zijn ontslag zou hebben gestemd, wuift Jansen terzijde. "Een meerderheid is in een democratie een meerderheid, hoe krap die ook is", aldus de woordvoerder. Jansen heeft donderdagmorgen weer een gesprek met Willeme over zijn positie.

De commissaris maakt zich grote zorgen over de bestuurbaarheid van Dinkelland. Hij had daarom al eerder deze week het college gevraagd om terug te treden, waarna in maart 2008 nieuwe verkiezingen konden worden gehouden. Dat voorstel haalde het niet. Willeme weigert vooralsnog af te treden voor een waarnemend burgemeester. "Jansen wil deze crisis snel bezweren zodat de gemeente weer snel goede besluiten kan nemen", aldus de zegsman.

(Bron: ANP)


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief