Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Krijgsmacht na missie zelfde of zelfs beter'

17 dec 07

De operationele capaciteit van de Nederlandse krijgsmacht na afloop van de missie in Uruzgan eind 2010 zal niet aangetast zijn. Sterker, deze missie zal zorgen voor een verdieping van de kennis en ervaring bij de militairen.

Dat hield minister Eimert van Middelkoop (Defensie) maandag de Tweede Kamer voor tijdens het debat over de verlenging. Voor hem was het een voorwaarde dat de instandhouding van de krijgsmacht gegarandeerd is, benadrukte hij.

Vooral voor het CDA en de VVD is het van belang dat het leger niet uitgewoond raakt door de zware missie in Afghanistan. SP-Kamerlid Harry van Bommel noemde de beweringen van de minister niet geloofwaardig.

Verder zei Van Middelkoop dat de missie volledig en degelijk is gefinancierd. Hij wees erop dat er enorme bedragen 'bijgeplust' zijn. "Dat is uniek." Enkele zaken worden echter doorgeschoven naar de voorjaarsnota. Sommige partijen zijn daar tegen.

Maar de bewindsman is ervan overtuigd dat de krijgsmacht de missie goed aankan, ook al is het een zware belasting voor mens en materieel. Tot het einde van de missie in 2010 zal een kwart van het personeel van de krijgsmacht worden ingezet in Afghanistan.

Momenteel zijn er nog 1655 militairen in Afghanistan en dat gaat vanaf augustus 2008 terug naar 1350 tot 1450. Van hen zullen er 1000 tot 1100 in Uruzgan zijn gelegerd. De anderen zijn op de ISAF-bases in Kabul en Kandahar. In Kandahar is en blijft een eenheid F-16-gevechtsvliegtuigen.

Van Middelkoop is niet van plan de nazorg nog verder aan te passen, waar onder meer de ChristenUnie op aandrong. Joël Voordewind wil dat iedereen die terugkeert uit Afghanistan na zes maanden nog eens persoonlijk wordt benaderd. Bovendien moet de nazorg ook na lange tijd worden gegarandeerd. Maar volgens Van Middelkoop is de nazorg al verbeterd en zit Defensie de veteranen flink achter de vodden om hun welzijn in de gaten te houden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief