Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Vrije keuze voor arts is een hellend vlak'

17 dec 07

Artsen en VVD-Kamerlid Henk Kamp tegen nieuwe richtlijn KNMG


"Als we de richtlijnen van de KNMG over vrije artsen-keuze accepteren, komen we op een hellend vlak. Straks zeggen patiënten: ik wil geen Marokkaan of geen homo aan mijn bed. Je moet daarin geen precedenten scheppen".

Dat zegt de Nederlands/Marokkaanse kinderarts Nordin Dirham vanavond in NOVA. Dirham spreek over de nieuwe richtlijn van het KNMG die zegt dat vrouwen, als ze dat tijdig aangeven, een vrouwelijke arts mogen eisen. In de praktijk zijn het vooral moslimvrouwen die niet door een man behandeld willen worden.

Daarbij beroepen ze zich vaak op de Koran. Maar volgens Dirham, arts in het Lucas /Andreas ziekenhuis in Amsterdam, is het 'volkomen onzin' dat een man volgens de islam niet door een man behandeld mag worden.

VVD-Kamerlid Henk Kamp vindt de gang van zaken onacceptabel. "Hier zie je dat een kleine groep, die zich niet wenst aan te passen aan de Nederlandse samenleving, eisen gaat stellen, waardoor wij in problemen komen. Wij moeten dat niet accepteren", aldus Kamp in NOVA. Het Tweede-Kamerlid zal morgen de ministers Klink (Volksgezondheid) en Vogelaar (Integratie) naar de Kamer roepen; "Zij moeten een streep trekken. Tot hier en niet verder."

De richtlijn van de KNMG is opgesteld naar aanleiding van een incident in het Meander ziekenhuis in Amersfoort. Afgelopen zomer werd daar een moslimvrouw tijdens haar bevalling binnengebracht. Haar echtgenoot weigerde de hulp van de mannelijke arts die op dat moment dienst had. De vrouw werd toen per ambulance naar een ziekenhuis in Utrecht gebracht.

De KNMG zegt nu dat de vrouw in acute noodsituaties de hulp van een mannelijke arts niet mag weigeren. In alle andere gevallen heeft het ziekenhuis een "inspanningsverplichting" om aan de wens van de vrouw tegemoet te komen.

Radioloog Floris Sanders uit Zeist: "Ik denk dat er nu een oplossing is voor acute gevallen. Maar ik heb problemen met de richtlijn voor niet-acute situaties. Waar ik problemen mee heb is dat de keuzevrijheid leidt tot een vorm van discriminatie van de hulpverleners.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief