Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechtbank stopt proces tegen Hells Angels

20 dec 07

De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk verklaard in het proces tegen 22 Hells Angels. Deze leden van de motorclub stonden terecht voor het vormen van een criminele organisatie.

Verzuimd
Begin december vroegen de advocaten al aan de rechters om een einde aan de zaak te maken. Dit verzoek werd gedaan, omdat het OM had verzuimd verslagen van afgeluisterde gesprekken tussen de raadslieden en de verdachten te laten vernietigen.

Verboden
Dergelijke gespreksverslagen moeten volgens de geldende wet- en regelgeving vernietigd worden, omdat gesprekken tussen advocaten en verdachten vertrouwelijk zijn. Het is verboden die voor opsporingsdoeleinden te gebruiken.

Gert Oldekamp
Officier van justitie Gert Oldekamp, tot begin dit jaar de leider van het onderzoek naar de Hells Angels, liet de vernietiging van de verslagen na. Dit ondanks herhaald aandringen van leden van het betrokken rechercheteam. Hij kon daar tegenover de rechtbank geen sluitende verklaring voor geven.

Geen oneigenlijk gebruik
Het OM benadrukte in een reactie op het verzoek tot niet-ontvankelijkheid van de advocaten nog, dat politie en justitie geen oneigenlijk gebruik hadden gemaakt van de inhoud van de afgeluisterde gesprekken. Het strafrechtelijk onderzoek is niet op basis van uit die gesprekken afkomstige informatie gestuurd, bezwoer officier van justitie Guus Schram de rechtbank vorige week nog.

De rechters hadden daar geen boodschap aan, omdat zij vinden dat het OM herhaaldelijk schromelijk tekort is geschoten in het beschermen van de belangen van de advocaten en de verdachten.

Erg
Opsporingsambtenaren hebben jarenlang kennis kunnen nemen van de vele gesprekken, meent de rechtbank. De rechters vinden deze gang van zaken al zo erg, dat ze zich niet eens meer de vraag hebben gesteld of het onderzoek naar deze Hells Angels met deze onterecht verkregen kennis is gestuurd.

Zuur
Het besluit van de rechtbank is zuur voor het OM. Justitie heeft de afgelopen jaren namelijk heel fors geïnvesteerd om een einde te maken aan de volgens hen "onaantastbaarheid" van de Hells Angels in Nederland. Het was een van de hoogste prioriteiten van het OM, die nu onderuit is gehaald door fouten die de aanklagende instantie zelf heeft gemaakt.

Een woordvoerder van het OM noemde het besluit van de rechtbank dan ook "een hard gelag". Het OM heeft nog niet besloten of het tegen de uitspraak in hoger beroep gaat. "We hebben zelf steeds aangegeven dat er fouten zijn gemaakt, maar we vinden dat die niet deze consequentie had hoeven hebben."

Trots
De advocaten van de Hells Angels werden na de uitspraak van alle kanten gefeliciteerd. Nico Meijering, een van de advocaten wiens gesprekken zijn opgenomen, vindt dat de rechtbank een duidelijke streep heeft getrokken door de huidige werkwijze van het Openbaar Ministerie. "Dat is de cultuur van denken dat je alles maar mag doen om maar te 'crimefighten'." Verder zei hij trots te zijn dat de rechtbank deze beslissing heeft durven nemen.

'Buitengewoon triest'
De SP-fractie in de Tweede Kamer vindt het "onbegrijpelijk en buitengewoon triest" dat het proces tegen de Angels is gestrand door de fouten van het OM. SP'er Jan de Wit gaat minister Ernst Hirsch Ballin om opheldering vragen. Het CDA spreekt van een "nachtmerriescenario".

(Bron: ANP)
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief