Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Willem Holleeder veroordeeld tot negen jaar cel

21 dec 07

Willem Holleeder veroordeeld tot negen jaar cel

De rechtbank uit Haarlem heeft Willem Holleeder vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar.


Hij krijgt die straf voor het afpersen van drie zakenmensen, het leiding geven aan een criminele organisatie, het witwassen van crimineel geld en het plegen van mishandelingen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder twaalf jaar gevangenisstraf tegen Holleeder, omdat de Heineken-ontvoerder met telkens wisselende groepjes vermogende zakenlieden zou hebben afgeperst, onder wie de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Holleeder gaat in hoger beroep tegen de negen jaar celstraf. Dat heeft zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers kort na het vonnis gezegd. Volgens hem heeft zijn cliënt aangeslagen gereageerd op de straf.

De advocaat vindt de straf fors, terwijl in zijn ogen de motivering daarvoor op onderdelen tegenstrijdig is. Ook hekelt de raadsman dat de rechtbank geen rekening heeft gehouden met de medische situatie van Holleeder. De Heineken-ontvoerder heeft namelijk ernstig hartfalen, waaraan hij tijdens de behandeling van de rechtszaak nog is geopereerd. Volgens Kuijpers beperkt dat de levensverwachting van zijn cliënt.

Het Openbaar Ministerie (OM) is "absoluut tevreden" over het vonnis.

In NOVA vanavond uitgebreid aandacht voor het proces.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief