Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wilders wil koningin uit de regering

27 dec 07

Geert Wilders vindt dat koningin Beatrix geen deel meer moet uitmaken van de regering en alleen nog ceremoniŽle taken moet krijgen.

De PVV-leider ergerde zich aan haar kersttoespraak die volgens hem tegen de PVV gericht was, meldde hij donderdag in De Telegraaf, Trouw en het AD.

"Grofheid in woord en daad tast de verdraagzaamheid aan. Discussies ontaarden in verharde verhoudingen. In zo'n sfeer worden mensen al snel als groep over één kam geschoren en worden vooroordelen als waarheid aangenomen. Daarmee erodeert de gemeenschapszin", waarschuwde de vorstin.

Wilders voelt zich erg aangesproken en is diep beledigd. "De PVV komt in de hele tekst niet voor, maar iedereen begrijpt wel op wie ze doelt", aldus de politicus in De Telegraaf.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is het thema van de rede 'gemeenschapszin'. De toespraak is volgens Wilders 'politiek' en zat 'vol multiculti-onzin'.

De politicus wil wel dat de koningin blijft als staatshoofd dat lintjes doorknipt, maar vindt het een 'onmogelijke situatie' dat de minister-president verantwoordelijk is voor de woorden van de majesteit. Als ceremonieel koningin wordt de vorstin een hoop ellende bespaard, aldus Wilders. "Dan kan ze vrijuit spreken."

Thom de Graaf, nu burgemeester van Nijmegen, pleitte als D66-fractievoorzitter overigens al in 2000 voor ongeveer hetzelfde. Het staatshoofd zou de regering moeten verlaten en ook geen rol meer moeten spelen bij de kabinetsformatie. Evenmin zou de koning(in) voorzitter van de Raad van State moeten zijn. Het kabinet kwam daarop met een notitie, waarin stond dat geen aanleiding werd gezien de constitutionele rol van het staatshoofd te veranderen.

Op sites van dagbladen die lezers de kans geven te reageren, waren meteen al veel boze woorden over de speech te vinden. "Het wordt hoog tijd, Uwe Majesteit, dat U eens een half jaartje in Kanaleneiland doorbrengt", oppert iemand op de site van Trouw. "Ik kan niet anders concluderen dan dat ze inderdaad zijn kritiek op de moslims bedoelt. En Bea kan daar geen objectief oordeel over geven daar ze zelf niet in probleemwijken woont", vindt een bezoeker van de AD-site.

Maar Wilders kan ook op veel kritiek rekenen, blijkt bij diezelfde krant: "Zestig jaar geleden liep er in Duitsland ook een mannetje rond, dat zocht ook op allerlei manieren naar zondebokken."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief