Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tweede Kamer: koningin valt Wilders niet aan

27 dec 07

Koningin Beatrix heeft Geert Wilders in haar kersttoespraak niet persoonlijk aangevallen. Bovendien is haar boodschap van verdraagzaamheid te prijzen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

"De koningin heeft waardevolle dingen gezegd. Het is buitengewoon moeilijk voorstelbaar dat iemand daar aanstoot aan neemt. Dat hij het persoonlijk opneemt, zegt vooral iets over de heer Wilders zelf", aldus Tweede Kamerlid Liesbeth Spies van het CDA donderdag.

PVV-leider Wilders zegt diep beledigd te zijn omdat Beatrix in haar toespraak uitsprak dat "grofheid in woord en daad de verdraagzaamheid aantast. Discussies ontaarden in verharde verhoudingen".

CDA'er Spies neemt het Wilders kwalijk dat hij een mooie boodschap afkeurt. "Als je als staatshoofd niet meer mag oproepen tot vrede en verdraagzaamheid, dan ben je ver van huis", stelt zij.

Ook Mariëtte Hamer kan namens de PvdA in de toespraak "geen verwijzing naar hem als persoon vinden". Volgens Hamer roept Beatrix terecht op tot verdraagzaamheid. Bovendien doet zij dat al jaren, aldus de vicefractievoorzitter van de partij.

Om die reden is ook de SP niet onder de indruk van de eis van Wilders om de koningin een zuiver ceremoniële taak te geven. "De koningin roept elk jaar op tot vrede en verdraagzaamheid", aldus een woordvoerder van de partij.

Los van de discussie over deze kersttoespraak is de SP er echter wel voor om de koningin formeel uit de regering te halen. Deze wens staat op dit moment echter niet hoog op het verlanglijstje van de partij, aldus de woordvoerder.

D66 was de eerste partij die dit standpunt innam. De partij houdt zich echter verre van de argumentatie van Wilders. "Ik ga niet serieus in op een vent die commentaar heeft op de kerstboodschap van de koningin en die de Grondwet met een motie wil wijzigen", aldus fractievoorzitter Alexander Pechtold.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief