Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dolfijn verslaat analist met gemak

28 dec 07

Door: Gerben van der Marel

Heeft het zin om de adviezen van analisten te volgen? Of is een willekeurige selectie aandelen even kansrijk? Een experiment van het FD samen met NOVA doet het laatste vermoeden.

2007 was geen topjaar voor beleggers. De AEX staat boven de vorige slotstand. Maar een rendement van 4,2% is aan de magere kant. Van de vijf topanalisten die NOVA en het FD vorig jaar polsten voor gouden tips, doet alleen Pieter Wind van ING goede zaken. Zijn Top-5 boekt 10 procent winst. Collega's Evert Waterlander van ABN Amro en Jos Versteeg doen het slecht. Hun gezamenlijke Top-5, met fondsen als Fortis, USG en Fugro, staat op bijna 9 procent verlies.

De uitslagen zijn extra pijnlijk omdat de analisten in het experiment een wedstrijd zijn aangegaan met dolfijnen van het Dolfinarium. December vorig jaar selecteerde een groep dolfijnen in Harderwijk willekeurig vijf ballen uit een bad van 49 ballen. De ballen waren gemarkeerd met nummers. Deze stonden voor alle 49 grote en middelgrote Nederlandse beursfondsen.

Nu het beursjaar bijna ten einde loopt, is duidelijk dat de dolfijnen goed hebben gekozen. Ze staan op een rendement van ruim 27 procent. Daarmee verslaan de dolfijnen met een enorme afstand de vijf hoogopgeleide en duurbetaalde analisten van ABN Amro, ING, Van Lanschot, Theodoor Gilissen en Iris (Rabo en Robeco).

De dolfijnen hadden vooral met de keuze van ABN Amro in de portefeuille een gouden greep (57 procent). Nog beter was de selectie van TomTom (62 procent). Geen van de analisten had ABN Amro in portefeuille. Alleen Versteeg (Iris) koos voor TomTom.

In de uitzending van vanavond maakt NOVA de nieuwe Top-5 bekend. De vijf analisten lichten hun visie vanaf zaterdag uitgebreid toe op de website van het FD. Daar zijn ook hun individuele lijstjes te vinden. In Harderwijk doen de dolfijnen weer mee.

De verslagen analisten zeggen dat het mega-rendement van de dolfijnen puur toeval is. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Zeker die van dolfijnen niet.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief