Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verschillen steeds kleiner in Iowa

2 jan 08

De Amerikaanse presidentskandidaten kruipen in de peilingen steeds dichter naar elkaar toe. Er is bij zowel de Democraten als de Republikeinen geen duidelijke winnaar te voorspellen.

Een peiling van 'Des Moines Register' wijst Barack Obama aan als winnaar in het Democratische kamp. Hij zou op 32 procent van de stemmen kunnen rekenen, terwijl Hillary Clinton en John Edwards elkaar nauwelijks ontlopen met respectievelijk 25 en 24 procent.

Hillary Clinton is daarentegen koploper in een peiling van Reuters/C-Span/Zogby, met Obama en Edwards vechtend om de tweede plaats.

In nog weer een andere peiling, van MCClathy/MSNBC, zet Edwards weer op de eerste plaats. De vierde min of meer serieuze kandidaat bij de Democraten, Bill Richardson, is in alle peilingen in geen velden of wegen te bekennen.

Bij de Republikeinen liggen Mitt Romney en Mike Huckabee op gelijke hoogte, op enige afstand gevolgd door John MaCain. Ook hier valt een winnaar niet te voorspellen.

Rudy Giuliani komt nauwelijks voor in de peilingen voor Iowa. Hij heeft nauwelijks campagne gevoerd in de landbouwstaat, waar hij zijn kansen gering acht. In de landelijke peilingen blijft Giuliani het nog wel goed doen. Hij hoopt zijn momentum te krijgen op 5 februari, als meer dan 20 staten voorverkiezingen houden, waaronder grote staten als Californië en New York.

Voor veel kandidaten is Iowa echter wel belangrijk omdat een overwinning daar momentum, geld en veel media-aandacht kunnen opleveren. Bedoeling is dat dan daarmee ook New Hampshire wordt binnengehaald.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief