Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Favoriet Huckabee leeft van de wind

2 jan 08

Ondanks de status van favoriet bij de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Iowa heeft de Republikeinse kandidaat Mike Huckabee geen goed gevulde campagnekas. Maar zorgen maakt hij zich daar allerminst over.

"Deze verkiezing zal een gelegenheid zijn om te bewijzen dat in Amerika het presidentschap niet zozeer een kwestie van geld is. Het gaat over de boodschap en de richting die dit land zal inslaan", stelde de 'gewoonste' presidentskandidaat bij de Republikeinen.

Besteedde zijn belangrijkste opponent in de landbouwstaat Iowa, oud-gouverneur Mitt Romney, ruim 7 miljoen dollar (4,75 miljoen euro) aan reclamegelden in de dunbevolkte staat in het
midden-westen van de VS; Huckabees mediacampagne kostte er tot nog toe circa 6 ton (400.000 euro). Humor, pragmatisme, welbespraaktheid en een sociaal conservatieve en economisch populistische boodschap deden de rest voor de gewezen doopsgezinde dominee.

"Dit is een vent die ervan houdt de outsider te zijn. Hij maakte in zijn staat (Arkansas) politieke carrière door non-conformistisch te zijn. Het moet een goed gevoel voor hem zijn dat hij op nationaal niveau uit het niets opduikt en naar de top stijgt door plezierig, interessant en innemend te zijn", aldus politicologe Janine Parry van de universiteit van Arkansas tegen de
krant 'Des Moines Register'.

Om gedurende langere tijd campagne te kunnen voeren, is echter een goede organisatie nodig en veel geld. Huckabee is als enige kandidaat nog steeds aangewezen op het geven van betaalde toespraken om - naar eigen zeggen - in zijn levensonderhoud te voorzien en zijn hypotheek te kunnen betalen. Volgens kenners heeft hij tot nog toe zijn stijgende populariteit te weinig in klinkende munt omgezet om lang mee te gaan in het circus van voorverkiezingen.

Huckabee is er wel goed in geslaagd Mitt Romney de wind uit de zeilen te nemen door veel sociaal-conservatieve christenen aan zich te binden. Zijn opvattingen over abortus, gelijke rechten voor homo's en de evolutietheorie zijn daarbij cruciaal. Circa 40 procent van de Republikeinse kiezers in Iowa die op 3 januari zullen meedoen aan de voorverkiezing valt in deze categorie.

Door zijn communicatieve vaardigheden weet hij ondanks zijn - zelfs voor de VS- te conservatieve standpunten ook kiezers aan zich te binden die religie minder mee laten wegen. Zijn progressieve ideeën over belastingen en zijn gevoel voor humor dragen daar in belangrijke mate aan bij. Hij is naar eigen zeggen een 'Main Street Republican' voor de gewone man, in plaats van de gebruikelijke 'Wall Street Republican' voor rijke zakenlieden.

Zijn vermogen om moeilijke vragen en kwesties met een mop te omzeilen, maken hem populair maar tegelijkertijd ook ongrijpbaar voor tegenstanders en kiezers. Andere kandidaten verwijten hem moeilijke vraagstukken te ontduiken en verscheidene Amerikaanse media hebben hem al afgeschilderd als de stand-up comedian van de verkiezingen. De getapte jongen uithangen, kan zich ook tegen een kandidaat keren. Kiezers zoeken in een presidentskandidaat vooral een potentiële 'Commander in Chief '(opperbevelhebber) en geen 'Comedian in Chief'.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief