Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verkiezingstrein VS vertrekt

3 jan 08

Met voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Iowa begint donderdag het proces dat op 4 november - mits geen problemen rijzen met stembiljetten of ponskaartjes - een nieuwe Amerikaanse president oplevert, de opvolger voor de scheidende Republikeinse president George Bush.

De strijd om het leiderschap was lange tijd in beide partijen niet zo open en onvoorspelbaar. Er doet bovendien geen zittende president of vice-president mee.

Het percentage stemmen dat iedere kandidaat in de landbouwstaat Iowa binnenhaalt, wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de uiteindelijke rangorde binnen een partij. Maar het is in wezen slechts een tijdelijke opsteker voor de kandidaat die hier voor komt te liggen op zijn mededingers.

Uitslagen kunnen al circa twee uur na de start van het voorverkiezingsproces binnenkomen. De Democraten beginnen om 01.30 Nederlandse tijd (vrijdag) met hun voorverkiezing, aan het begin van de avond in Iowa. De Republikeinen beginnen een half uur later. Geselecteerde kiezers komen gelijktijdig op meer dan 1780 verschillende plaatsen in de staat bijeen. Ze scharen zich in de discussieruimtes vrijwel letterlijk achter een overtuigende aanhanger van een van de kandidaten. Ze kiezen zo afgevaardigden die namens hen een kandidaat in de race voor het presidentsschap steunen. Dit proces voert in de zomer naar de nationale congressen van de betrokken partijen waar de presidentskandidaat wordt gekozen.

Het is in de hoofdstad van Iowa, Des Moines, zeven uur vroeger dan in Nederland. Des Moines ligt ongeveer 1400 kilometer ten westen van Washington D.C.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief