Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Betoging oppositie Kenia verhinderd

3 jan 08

De massale betoging die de oppositie tegen de Keniaanse president Mwai Kibaki donderdag in het Uhuru (Vrijheids-)Park in Nairobi wilde houden, lijkt met succes door de oproerpolitie te zijn verhinderd.

Aan het begin van de middag zei een topman van de oppositiepartij van de 'sinaasappels' dat de grote betoging is uitgesteld tot dinsdag 8 januari. De oppositie onder leiding van Raila Odinga heeft de sinaasappel als symbool. Met het uitstel wil de Democratische Beweging van de Sinaasappels (ODM) "mensen redden", aldus een zegsman.

De politie leverde met wapenstok, traangas en waterkanon de hele morgen slag met duizenden mensen die naar de massabijeenkomst wilden gaan. "Dit is nu een dictatuur", riep een van de betogers.

Op een gegeven moment ging een menigte knielen en riep: "Dood ons allemaal." De politie schoot daarop in de lucht. Ook staken demonstranten auto's en gebouwen in brand. Winkels en benzinestations werden geplunderd.

De man die stelt de werkelijke winnaar van de presidentsverkiezingen te zijn, Odinga, had oproepen tot een bijeenkomst van 'een miljoen mensen' om tegen de herverkiezing van Kibaki te betogen. De politie grendelde het Uhuru-Park donderdag af.

(Bron: ANP/AFP/RTR/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief