Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Inwoners Kenia vrezen 'tweede Rwanda'

3 jan 08

Inwoners van het door verkiezingsgeweld geteisterde Kenia zijn bang dat in hun land ook een genocide gaat plaatsvinden, net als in Rwanda in de jaren negentig.

Dat zei een Amerikaanse woordvoerster van een hulporganisatie ter plaatse tegen CNN. De Keniaanse regering van president Mwai Kibaki en zijn politieke rivaal Raila Odinga geven elkaar de schuld van de stammenstrijd die in delen van het land is ontstaan.

In totaal zijn volgens schattingen sinds donderdag driehonderd mensen gedood en het aantal kan nog oplopen. Vooral mensen van de heersende Kikuyu-stam zijn slachtoffer geworden van geweld in streken waar ze in de minderheid zijn. Naar schatting 75.000 mensen zijn op de vlucht geslagen.

Ook richtten bendes talrijke 'etnische' wegversperringen op. Andere opgedoken etnische zuiveraars stelen of verwoesten eigendommen van landgenoten van een andere stam die ze nu willen verdrijven. De etnische rellen hebben onder meer het leven geëist van de voormalig topatleet Lucas Sang. Hij werd dinsdag vermoord in zijn woonplaats Eldoret. Sang maakte deel uit van de estafetteploeg (4x400 meter) die deelnam aan de Olympische Spelen van Seoul in 1988.

De reisondernemingen Thomas Cook, TUI Nederland en Sudtours halen hun klanten weg uit Kenia. Een woordvoerster van TUI verwacht dat de toeristen binnen enkele dagen terug zijn in Nederland. "De situatie is erg gespannen. Dorpen zijn platgebrand, het vuur kwam tot op vijftig meter van ons trainingscentrum." Dat zei de manager en levensgezel van de Keniaanse atlete Lornah Kiplagat, Pieter Langerhorst. "Voedsel en water raken op. Transport is niet meer mogelijk. Het normale leven is volledig verstoord", aldus Langerhorst vanuit Iten, op een half uurtje van Eldoret. Volgens Langerhorst zijn zij zelf veilig omdat Kiplagat tot de Kalenjin-stam behoort. "Ben je van de verkeerde stam dan ben je dood."

Kenia is sinds de presidentsverkiezingen van 27 december het toneel van politieke gewelddadigheden. De oppositie weigert zich neer te leggen bij de uitslag, die een overwinning opleverde voor president Kibaki. Odinga stelt dat Kibaki met de uitkomst heeft gesjoemeld.

Buitenlandse waarnemers hebben de stembusgang als frauduleus bestempeld. Als klap op de vuurpijl zei de man die zondag de officiële uitslagen bekendmaakte, dat hij niet weet wie de verkiezingen heeft gewonnen. De voorzitter van de Electorale Commissie (ECK), Samuel Kvuito, zei dat hij onder druk stond van de regeringspartij om op te schieten met de uitslagen.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben de rivaliserende politieke leiders van het land opgeroepen tot overleg. Een meerderheid van de Tweede Kamer van CDA, PvdA en SP rekent erop dat de Europese Unie in actie komt om verdere escalatie tegen te gaan.

Volgens Eerste Kamerlid Eric Smaling, die van 20 tot 31 december de hoofdstad Nairobi en de stad Kisii in het zuidwesten bezocht, zijn de verkiezingen in de lokale stembureaus eerlijk verlopen, maar ligt het probleem bij de centrale kiescommissie die in Nairobi de stemmen telde.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief