Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ontwikkelaar uit Sciencelink na 'intimidatie'

7 jan 08

Projectmanagementbureau Van der Looy uit Weert stopt wegens de 'onacceptabel dreigende houding' van 'groeperingen' met de ontwikkeling van het omstreden Sciencelink in Venray. Dat staat in een verklaring die het bedrijf heeft uitgegeven.

Op verscheidene activistische internetsites valt te lezen dat de huizen van enkele projectmanagers op kerstavond zijn beklad. De actie zou zijn opgeëist door het Dierenbevrijdingsfront. De politie bevestigt dat de huizen van de bestuurders in Weert die avond zijn besmeurd.

Sciencelink moet een groot technologiecentrum worden voor zogenoemde life sciences. Volgens de tegenstanders is de bedoeling dat er dierproeven worden gehouden.

Van der Looy Projektmanagement ontwikkelde in opdracht van de gemeente Venray en de provincie Limburg een bedrijvenpark dat zou moeten verrijzen aan de A73. Met dit 60 miljoen euro kostende project hoopt Venray hoogwaardige werkgelegenheid te scheppen, goed voor vierhonderd banen. Volgens het Dieren Bevrijdingsfront komt door het terugtrekken van Van der Looy het laboratoriumpark op losse schroeven te staan.

In een brief eiste het Dieren Bevrijdingsfront tijdens kerstacties in Weert dat Van der Looy stopt met de bouw van Science Link of het meewerken hieraan. "Nu was het alleen maar wat verf, binnenkort zijn wij niet meer zo vriendelijk. Tot volgend jaar."

Op diverse dierenrechtensites wordt het bedrijf Harlan, dat dieren fokt voor de proefdiersector, opgeroepen het voorbeeld van Van der Looy te volgen. Harlan wil de vestiging in het Limburgse Horst verruilen voor Science Link. Op 11 januari wordt er bij de vestiging van Harlan in het Belgische Charleroi geprotesteerd en op 18 januari in Horst.

Van der Looy wilde maandag verder niets kwijt over deze zaak. Een woordvoerster van de gemeente Venray sprak maandag van een "ernstige situatie" en noemde het "zorgelijk" dat bedrijven zich terugtrekken na acties van dierenbeschermers. Het college van burgemeester en wethouders beraadt zich dinsdag over de zaak. De woordvoerster zei dat nog geen enkel bedrijf een handtekening voor vestiging op het bedrijvenpark heeft gezet.

Het CDA in de Tweede Kamer heeft maandag opheldering gevraagd aan de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken). CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma verbaast zich erover dat "dierenactivisten nog steeds zo eenvoudig hun terreur op ondernemers kunnen uitoefenen". Hij wil dat het kabinet de gemeente Venray maximaal ondersteunt om de plannen te kunnen uitvoeren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief