Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

President van Kenia bereid tot coalitie

8 jan 08

De Keniaanse president Mwai Kibaki is bereid om met de partij van oppositieleider Raila Odinga een regering van nationale eenheid te vormen.

Kibaki, die eerder niet met Odinga wilde praten, zei gisteren dat hij streeft naar "nationale verzoening".

Oppositieleider Odinga heeft op zijn beurt toenadering gezocht tot de regering. Hij zegt inmiddels bereid te zijn om persoonlijk met Kibaki om tafel te gaan zitten. Bovendien heeft de oppositiekandidaat een voor vandaag geplande protestmars afgelast.

De wederzijdse toenadering, na ruim een week van ernstige rellen na de herverkiezing van Kibaki, is tot stand gekomen onder zware internationale druk. Het is twijfelachtig of deze leidt tot een doorbraak van de politieke patstelling in Kenia die is ontstaan na de betwiste verkiezingsuitslag vorige week. Beide partijen hanteren voorwaarden waaraan de ander vooralsnog weigert te voldoen.

Odinga eist dat een gesprek met Kibaki plaatsvindt onder regie van een buitenlandse bemiddelaar. Deze rol zou vervuld moeten worden door voorzitter John Kufuor van de Afrikaanse Unie, die aan het begin van de avond in Kenia zou arriveren.

Daarnaast zijn er nog tal van andere knelpunten voor de vorming van een coalitie. Zo eist Odinga dat een interim-regering binnen enkele maanden nieuwe verkiezingen uitschrijft, een eis die de herkozen president afwijst. Kibaki zei eerder hoogstens een gerechtelijke uitspraak over een hernieuwde gang naar de stembus te zullen accepteren.

De eerste, voorzichtige handreikingen tussen de rivaliserende partijen zijn met name tot stand gekomen onder zware druk van de Verenigde Staten. De Amerikaanse onderminister voor Afrikaanse Zaken, Jendayi Frazer, heeft intensief gesproken met zowel Kibaki als Odinga. De VS onderhouden goede betrekkingen met Kenia, een bondgenoot in de strijd tegen terreur in de Hoorn van Afrika.

Kenia verkeert in grote staat van beroering sinds president Kibaki werd uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van eind december. Volgens Odinga is hij verantwoordelijk voor de fraude die EU-waarnemers bij de verkiezingen hebben geconstateerd.

Het dodental van de onlusten in Kenia is inmiddels ook inzet van politieke onenigheid. Een overheidscommissie sprak gisteren van 486 doden. Odinga zei dat het dodental "eerder in de buurt van duizend" ligt.

(Bron: NRC)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief