Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hillary Clinton komt terug

9 jan 08

Hillary Clinton doet weer volop mee aan de race om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen eind dit jaar.

Na haar pijnlijke verlies in Iowa versloeg ze dinsdag onverwachts haar grote rivaal Barack Obama bij de voorverkiezingen in New Hampshire. Bij de Republikeinen ging de overwinning, zoals verwacht, naar John McCain.

Clinton kreeg 39 procent van de stemmen en won daarmee nipt van Obama, die bleef steken op 37 procent. In peilingen vooraf lag de zwarte senator, die na zijn overwinning in Iowa veel positieve media-aandacht had gekregen, nog ruim voor op zijn vrouwelijke tegenstrever.

Omdat beiden na het sluiten van de stembussen nek-aan-nek lagen duurde het uren voordat de Amerikaanse televisiestations definitief een winnaar durfden uit te roepen. John Edwards eindigde met 17 procent op een derde plek.

Obama feliciteerde Clinton met haar "zwaarbevochten overwinning". Een breed glimlachende Clinton dankte haar aanhang. "De afgelopen week heb ik naar jullie geluisterd en mijn eigen
geluid gevonden. Laten we vanaf nu Amerika de comeback geven die New Hampshire mij vandaag heeft gegeven."

Volgens Amerikaanse media heeft de senator van New York haar zege te danken aan vrouwen. In Iowa ontbeerde Clinton de steun van vrouwen, waardoor ze teleurstellend derde werd en volgens de media bijna leek afgeschreven. Commentatoren wezen er na de uitslag in New Hampshire op dat Clinton mogelijk baat heeft gehad bij een al dan niet gespeeld emotioneel moment, waarbij ze maandag bijna in tranen uitbrak.

Bij de Republikeinen won McCain met 37 procent van de stemmen in New Hampshire. Mitt Romney eindigde als tweede met 32 procent. Mike Huckabee, de winnaar in Iowa, werd bij de Republikeinen derde met 12 procent van de stemmen.

De winst is een grote opsteker voor de Vietnam-veteraan McCain, die in 2000 ook al een gooi deed naar de Republikeinse nominatie, maar toen werd afgetroefd door de huidige president George Bush. De afgelopen maanden was McCain afgeschreven in de Amerikaanse media.

"We hebben de mensen laten zien hoe een echte comeback eruit ziet", zei de 71-jarige McCain tegen zijn enthousiaste aanhangers nadat duidelijk was dat hij had gewonnen. "The Mac is Back" schreeuwden ze terug.

Romney had ook een zege nodig in New Hampshire. De steenrijke ex-gouverneur van Massachusetts was lange tijd de koploper bij de Republikeinen. Maar hij verloor in Iowa en nu ook in New Hampshire.

Kiezers in New Hampshire brachten dinsdag massaler dan ooit hun stem uit. New Hampshire telt 1,3 miljoen inwoners. Zo'n 500.000 geregistreerde kiezers stemden. Het goede weer in New Hampshire werkte volgens commentatoren mee aan de hoge opkomst.

De uitslagen in New Hampshire en Iowa hebben traditiegetrouw grote invloed op de volgende voorrondes. Echte duidelijkheid komt er vermoedelijk pas op dinsdag 5 februari. Op deze Super Tuesday wordt 40 procent van de Democratische en Republikeinse gedelegeerden verdeeld. Zij reizen in de zomer af naar hun partijconventies om daar formeel de kandidaten aan te wijzen. De presidentsverkiezingen, waar een opvolger wordt gekozen voor Bush, zijn op 4 november.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief