Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vrouwen kiezen voor Hillary Clinton

9 jan 08

Dat Hillary Clinton dinsdag de Amerikaanse voorverkiezingen in de deelstaat New Hamsphire heeft gewonnen, zou grotendeels te danken zijn aan de vrouwelijke kiezers bij de Democraten.

Zo luidt althans een van de verklaringen van de Washington Post van woensdag voor de verrassende winst van de 60-jarige politica.

De peilingen wezen voorafgaand aan de voorverkiezingen haar rivaal Barack Obama aan als winnaar bij de Democraten, maar Clinton won met een nipte voorsprong van 39 tegen 37 procent. De peilingen hadden vooraf geen rekening gehouden met het feit dat veel vrouwelijke kiezers voor een vrouw zouden kiezen en dat een blanke kandidaat veelal de voorkeur zou genieten.

Clinton doet met haar winst weer volop mee aan de race om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen eind dit jaar. Dit is een enorme opsteker voor de senator. In Iowa ontbeerde ze de steun van vrouwen, waardoor ze teleurstellend derde werd en volgens de media bijna leek afgeschreven.

Veel kiezers hebben pas op het laatste moment beslist op wie ze zouden stemmen. Een andere factor bij de afwijkende uitslag is dat de peilingen voorspelden dat veel kiezers zouden meegaan in de overwinningsroes van Barack Obama. Hij pakte vorige week de winst in Iowa. Tevens stonden dit jaar in New Hampshire voor het eerst de namen van de kandidaten in alfabetische volgorde op de stembiljetten. Volgens een Amerikaanse peilingenspecialist levert een naam bovenaan de lijst zeker 3 procent meer stemmen op.

De immer gereserveerde Clinton liet afgelopen week zien dat ze wel degelijk gevoel heeft. Op de vraag of deze emotionele momenten de koele Clinton de winst in New Hampshire hebben bezorgd, antwoordde een van haar vrouwelijke adviseurs: "Ik weet zeker dat het zo is. Ik kan het alleen niet bewijzen."

Bij de Republikeinen ging de overwinning zoals verwacht naar John McCain, met 37 procent. Mitt Romney eindigde als tweede met 32 procent. Mike Huckabee, de winnaar in Iowa, werd bij de Republikeinen derde met 12 procent van de stemmen.

Kiezers in de kleine noordoostelijke staat brachten dinsdag massaler dan ooit hun stem uit. New Hampshire telt 1,3 miljoen inwoners. Zo'n 500.000 geregistreerde kiezers stemden. Het goede weer werkte volgens commentatoren mee aan de hoge opkomst.

De uitslagen in New Hampshire en Iowa hebben traditiegetrouw grote invloed op de volgende voorrondes. Echte duidelijkheid komt er vermoedelijk pas op dinsdag 5 februari. Op deze Super Tuesday wordt 40 procent van de Democratische en Republikeinse gedelegeerden verdeeld. Zij reizen in de zomer af naar hun respectievelijke partijconventies om daar formeel de kandidaten aan te wijzen. De presidentsverkiezingen, waar een opvolger wordt gekozen voor George Bush, zijn op 4 november.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief