Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Twee militairen omgekomen door eigen vuur

14 jan 08

Bij gevechten met de Taliban in Uruzgan zijn zaterdagavond twee Nederlandse militairen gesneuveld. Daarbij werden ze getroffen door eigen kogels. Een derde Nederlandse soldaat raakte bij een ander gevecht gewond.

De gesneuvelden zijn de 20-jarige soldaat eerste klas Wesley Schol en de 22-jarige korporaal Aldert Poortema. Zij waren afkomstig van het 44e pantserinfanteriebataljon uit Havelte. De gewonde militair maakt deel uit van het 12e pantserinfanteriebataljon in Arnhem. Hij verkeert niet in levensgevaar, maar houdt wel blijvend letsel over aan zijn verwondingen.

Premier Jan Peter Balkenende, vicepremier Wouter Bos en minister Eimert van Middelkoop van Defensie toonden zich zondag geschokt door het tragische nieuws. Het was de eerste keer dat twee Nederlanders op dezelfde dag omkwamen. In totaal hebben in Uruzgan nu veertien Nederlandse militaren het leven verloren.

Van Middelkoop zei dat de trieste gebeurtenissen "de vastbeslotenheid versterken om het doel van de missie te blijven najagen". Net als Balkenende en Bos sprak hij zijn medeleven uit met de nabestaanden van de slachtoffers. De premier noemde de missie in Uruzgan "risicovol en moeilijk". De slachtoffers "verdienen het grootste respect voor hun inzet en moed".

De Nederlanders sneuvelden bij gevechtshandelingen tijdens een verkenningsmissie in de buurt van het plaatsje Deh Rawod. Deze omgeving wordt al geruime tijd geteisterd door de Taliban, waardoor veel mensen op de vlucht zijn geslagen. Inzet van de Nederlandse troepen is hen te laten terugkeren naar hun huizen en akkers.

Van Middelkoop heeft in november twee extra peletons naar het gebied gestuurd. Die zullen daar voorlopig blijven, zei hij. De minister bezocht het Nederlandse kamp bij Deh Rawod onlangs zelf nog.

Bij de verkenningsmissie zaterdagavond, waarbij ook twee Afghaanse militairen omkwamen, werden raketten en bermbommen aangetroffen. De operatie werd in de loop van zondagochtend afgerond, aldus Van Middelkoop.

De bewindsman werd zaterdagavond rond 19.00 uur door commandant der strijdkrachten Dick Berlijn op de hoogte gebracht van het feit dat er Nederlandse slachtoffers waren te betreuren. Nadat hun familie was ingelicht, gaf Berlijn zaterdagavond een persconferentie.

Gouverneur Asadullah Hamdam van de provincie Uruzgan heeft zondag vanuit Kabul zijn condoleances overgebracht aan de familie van de gesneuvelde Nederlanders. Hij deed dat in een telefoongesprek met kolonel Nico Geerts, de commandant van de Taskforce Uruzgan.
Het ministerie van Defensie heeft op zijn website een condoleanceregister geopend voor de slachtoffers. Op de Johannes Postkazerne in Havelte is de vlag halfstok gehangen.

(Bron : ANP)
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief