Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lichamen slachtoffers zo snel mogelijk terug

14 jan 08

De lichamen van de twee Nederlandse militairen die dit weekeinde in Uruzgan sneuvelden, worden zo spoedig mogelijk naar Nederland overgebracht. Dat heeft minister Eimert van Middelkoop (Defensie) maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

In de brief betuigt hij namens het kabinet zijn deelneming aan de nabestaanden van soldaat Wesley Schol, korporaal Aldert Poortema en van de twee omgekomen Afghaanse soldaten Abdal Qodos en Boman Haider.

Van Middelkoop vindt hun dood schokkend en dat dit het gevolg is van vuur van eigen eenheden, acht ik eens te meer betreurenswaardig". Een en ander heeft volgens Van Middelkoop plaatsgevonden omdat zich tussen de Nederlandse en Afghaanse militairen ook vijandelijke strijders bevonden. Er zijn twee onderzoeken ingesteld naar de gebeurtenissen tijdens de verkenningsoperatie in de omgeving van Deh Rawod. De missie, waaraan enkele honderden militairen deelnamen, is inmiddels afgerond.

De slachtoffers vielen 's avonds tijdens twee verschillende vuurgevechten in hetzelfde gebied. De twee Afghaanse militairen werden doodgeschoten toen zij de Nederlandse eenheden in de hectiek van de strijd naderden. De Nederlanders dachten dat het om de vijand ging, omdat de twee geen herkenbaar uniform droegen, zo lichtte een woordvoerder van Defensie maandag toe.

Op dat moment was aan Nederlandse kant de spanning al hoog opgelopen, omdat soldaat Marc van Kuilen zeer zwaar gewond was geraakt door vijandelijk vuur. Het is niet bekend met wat voor soort wapen op hem is geschoten. Volgens de Defensiewoordvoerder lag hij vlakbij of in een qala (ommuurde woning) en was er een worsteling gaande om hem in leven te houden. Zijn kameraden wachtten op medische hulp.

Later op de avond sneuvelden in een ander gevecht Schol en Poortema, zeer waarschijnlijk door Nederlands vuur, meldt de minister. Het staat volgens een woordvoerder van Defensie vast dat het om vuur van grondtroepen gaat en niet om schoten van de pantserhouwitser of vanuit de lucht.

Volgens Defensie is er op enige momenten wel luchtsteun geweest maar was dat beperkt vanwege de slechte weersomstandigheden. Om die laatste reden is ook nog niet aan te geven wanneer de lichamen van de slachtoffers terugkomen. Ze zijn inmiddels overgebracht naar Kamp Holland in Tarin Kowt.

Op Camp Hadrian bij Deh Rawod en op de internationale ISAF-basis in Kandahar hebben de troepen een herdenkingsceremonie gehouden voor de gesneuvelden.

(Bron: ANP)
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief