Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Steeds meer kritiek op OV-chipkaart

15 jan 08

De OV-chipkaart ligt steeds meer onder vuur.

Maandag bleek dat studenten de chip van de dagkaart hadden gekraakt, dinsdag stelde het College Bescherming Persoonsgevens (CBP) in een onderzoeksrapport dat de kaart zoals die wordt ingezet bij een proef in Amsterdam, in strijd is met de wet.

Het CPB heeft in de tweede helft van vorig jaar onderzoek gedaan naar het gebruik van de kaart in de metro in Amsterdam. Daar bleek uit dat veel te veel persoonsgegevens worden vastgelegd en gebruikt.

Volgens CPB-voorzitter Jacob Kohnstamm schrijft de wet voor dat gegevens pas verzameld mogen worden als daar noodzaak toe zou zijn. Ook worden de gegevens, zoals het reisgedrag, bijna zeven jaar lang bewaard en dat is veel langer dan de logica van de wet toelaat. Het zou volgens Kohnstamm veel beter zijn als het reisgedrag van grote groepen mensen wordt gevolgd in plaats van individuen. Het is namelijk wel nuttig om te zien hoeveel en wanneer grote groepen mensen reizen.

Het CBP zegt in de rol van handhavende toezichthouder dat het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam het gebruik van de chipkaart moet staken tot het verbeterd is, anders riskeert het GVB boetes. "Die boetes zijn zo hoog dat ze kunnen leiden tot het failliet van het bedrijf", aldus Kohnstamm tijdens de presentatie van het rapport.

Ook in Rotterdam zijn problemen met de chipkaart. Maandag werd bekend dat studenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen de chip van de dagkaart hadden gekraakt. Met de gekopieerde kaart kan onbeperkt gratis worden gereisd. Woordvoerder Rikus Spithorst van
reizigersvereniging Rover zei dinsdag in een reactie dat vervoersbedrijf RET alle apparatuur moet uitzetten waarmee de OV-chipkaart wordt getest.

Volgens Spithorst komt bij de OV-chipkaart "het ene lijk na het andere uit de kast". Hij vindt het zonde om met de proef te stoppen omdat de kaart grote voordelen heeft, maar vindt wel dat
eerst alle problemen moeten zijn opgelost. "Het gaat nu op alle fronten mis." Er is volgens hem gekozen voor een te goedkope, makkelijk kraakbare chip. Vorige week werd al bekend dat twee Duitse hackers de chip in de reguliere OV-chipkaart hadden gekraakt.

De Tweede Kamer houdt deze week een spoeddebat met verantwoordelijk staatssecretaris Tineke Huizinga (ChristenUnie) over de problemen met de kaart.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief