Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van den Nieuwenhuyzen op borgtocht vrij

15 jan 08

Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen is na betaling van een borgsom van tien miljoen euro voorlopig op vrije voeten.

Dat hebben een woordvoerder van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie en zijn advocaat tegenover NOVA bevestigd. Van den Nieuwenhuyzen blijft verdachte, en moet in Nederland blijven.

Eind oktober werd Van den Nieuwenhuyzen in Zwitserland aangehouden op verdenking van faillissementsfraude. In november werd hij overgebracht naar Nederland. Na een eerdere afwijzing van de rechtbank besloot het Haagse gerechtshof begin januari dat hij op borgtocht kon vrijkomen na betaling van tien miljoen euro. Afgelopen vrijdag is Van den Nieuwenhuyzen op vrije voeten gekomen, zo bevestigt zijn advocaat David Schreuders.

Schreuders wil niet vertellen of Van den Nieuwenhuyzen het bedrag cash heeft gestort of een bankgarantie heeft laten stellen. Wel beaamt Schreuders dat een borgsom van tien miljoen euro voor Nederlandse begrippen een absoluut recordbedrag is.

Van den Nieuwenhuyzen heeft zijn paspoort en andere reisdocumenten moeten inleveren. Verder moet hij zich beschikbaar houden voor het onderzoek, en eventuele adreswijzigingen aan justitie doorgeven.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief