Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kritiek Gates op NAVO-landen

16 jan 08

De NAVO-landen in zuid-Afghanistan gebruiken een verkeerde strategie in hun strijd tegen de Taliban. Ze zijn onvoldoende opgeleid om een guerrilla te bestrijden.

Dat zegt de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates vandaag in een vraaggesprek met de Los Angeles Times. In de zuidelijke provincies Kandahar, Helmand en Uruzgan zijn vooral Canadese, Britse en Nederlandse troepen actief.

"De meeste Europese strijdkrachten, NAVO-strijdkrachten, zijn niet opgeleid voor het bestrijden van een opstand", aldus Gates. Volgens hem opereren zij te veel in de geest van de Koude Oorlog. Toen hij deze zorgen vorige maand in Schotland uitsprak op een conferentie van NAVO-ministers van Defensie, kreeg hij geen reactie, zegt Gates. "Niemand aan tafel stond op en zei: daar ben ik het mee eens."

Minister van Defensie Van Middelkoop heeft vandaag de Amerikaanse ambassadeur om uitleg gevraagd.

Gates besloot gisteren om tijdelijk 3.200 mariniers versterking naar het zuiden te sturen, ter voorbereiding op een 'voorjaarsoffensief' van de Taliban. Het Pentagon waarschuwde tegelijkertijd de NAVO-bondgenoten dat zij in elk geval voor opvolging zouden moeten zorgen als de mariniers eind dit jaar weer vertrekken.

Gates verwoordt de frustraties van hoge Amerikaanse militairen, die vinden dat de Europese bondgenoten te veel vertrouwen op bombardementen en daarmee de opstand eerder aanwakkeren dan neerslaan. Vorig jaar was de kritiek vaak andersom. Toen zeiden Europese functionarissen dat de Amerikanen te veel burgerslachtoffers maakten. Een anonieme Europese NAVO-functionaris reageerde in het artikel geërgerd: veel van het huidige geweld zou het gevolg zijn van de kleine Amerikaanse aanwezigheid voordat de NAVO het gebied overnam.

(Bron: NRC Handelsblad)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief