Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Burgemeesters roeren zich over Koranfilm Wilders

17 jan 08

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft alle burgemeesters opgeroepen "extra alert" te zijn op spanningen die kunnen ontstaan door de Koranfilm van Geert Wilders.

Ze deed dat in een brief die al eind november is verstuurd, nadat de plannen van de PVV-leider in de openbaarheid waren gekomen. De aankondiging van Wilders "zou kunnen leiden tot onrust in de samenleving en spanning tussen bevolkingsgroepen", waarschuwt de minister. "U als bestuurder zult daar als eerste de tekenen van merken. Dat is waarom ik u wil vragen om in uw contacten met uw burgers en in het bijzonder de moslimgemeenschap extra alert te zijn."

De meeste gemeenten houden een vinger aan de pols. Ook het kabinet bereidt zich voor op de eerste vertoning van de film. Een groep ministers heeft dinsdagavond overleg gevoerd over de mogelijke consequenties die de productie kan hebben. Tijdens de bijeenkomst waren onder meer de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie, Buitenlandse Zaken en Algemene Zaken vertegenwoordigd. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra was aanwezig.

De Eindhovense burgervader Gerrit Braks nam woensdag openlijk en expliciet stelling tegen de rechtse politicus. Tijdens een bijeenkomst op het stadhuis in Eindhoven deed hij een "indringend beroep" op de samenleving om solidair te zijn en problemen samen op te lossen "zonder te polariseren".

Braks zei zich zorgen te maken over gevoelens van onrust en spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Hij besprak die spanningen onlangs in twee bijeenkomsten met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, waaronder moskeeën, scholen, jongerenwerk en migrantenorganisaties.

De politiekorpsen in onder meer Amsterdam en Rotterdam hebben al aangegeven dat ze zich voorbereiden op mogelijke ongeregeldheden na de première van de omstreden film. Zo wordt gesproken met imams en andere leiders uit de moslimgemeenschap over de mogelijkheden om commotie op straat te beperken.

De gemeente Den Haag zegt geen extra maatregelen te hebben genomen naar aanleiding van de brief. "We zijn altijd extra alert op mogelijke spanningen en hebben al jarenlang intensief contact met de moslimgemeenschap in de stad." De inmiddels afgetreden burgemeester Wim Deetman bezocht regelmatig de moskee. Locoburgemeester Jetta Klijnsma zet dat beleid actief door, stelt een zegsman.

Volgens een woordvoerder van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen is er overleg tussen de gemeente en ministeries over de kwestie. Hij stelt dat de net aangetreden Wolfsen in zijn kennismakingsronde met vertegenwoordigers van moslimorganisaties de kwestie aanstipt.

Wilders wil met zijn film laten zien dat de Koran, het voor moslims heilige geschrift, een fascistisch boek is dat mensen nog altijd inspireert tot geweld. Minister Ter Horst en haar collega Ernst Hirsch Ballin van Justitie hebben begin november een gesprek gehad met Wilders over de filmplannen. Ze hebben hem daarin gewezen op de risico's ervan voor hemzelf, maar ook op mogelijke repercussies die de film kan hebben in binnen- en buitenland. Eerder verwierp het kabinet het voorstel van de PVV-fractieleider om de Koran te verbieden in Nederland.

De PVV-voorman gaat ervan uit dat zijn film, die ongeveer tien minuten zal duren, eind januari klaar is. Het is nog niet precies bekend wanneer hij de nog titelloze productie presenteert.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief