Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sneeuw treft voorverkiezingen South Carolina

19 jan 08

Maanden van verhitte Republikeinse debatten in de Amerikaanse staat South Carolina hebben geen invloed gehad op het weer.

Zaterdag, op de dag van de voorverkiezingen, dwarrelden in delen van de zuidelijke staat sneeuwvlokjes omlaag. Het zal volgens lokale media van zaterdag onmiskenbaar nadelige gevolgen hebben voor het aantal mensen dat de gang naar de stembus zal maken.

Vooraf was de vrees al groot dat de opkomst dit jaar wel eens teleurstellend zou kunnen uitpakken. De doorgaans conservatieve kiezers zouden weinig echt aansprekende figuren hebben aangetroffen in het Republikeinse veld. Volgens de Republikeinse politieke analist en docent politicologie Neal Thigpen van Francis Marion-universiteit in South Carolina kunnen de kiezers slechts de "minst onacceptabele" kandidaat steunen.

"Geen van deze kandidaten kan alle groepen of subgroepen aanspreken die daarbuiten rondlopen. Ze willen allemaal zeggen dat ze de volgende Ronald Reagan zijn maar geen van hen is de verenigende kandidaat", aldus Thigpen tegen de krant The State.

Volgens de laatste peilingen hebben John McCain en Mike Huckabee de beste papieren in South Carolina. Ze zijn verwikkelde in een lijf aan lijf gevecht. Mitt Romney en Fred Thompson strijden om de derde stek. Voor de laatste kandidaat staat er beduidend meer op het spel in South Carolina dan voor Romney. Thompson moet er eigenlijk winnen om nog enige kans te maken in de komende voorverkiezingen. Romney heeft duidelijk ingezet op de staat Nevada waar zaterdag eveneens voorverkiezingen plaatshebben.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief