Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuw overheidsplan voor buitenwijken stuit op scepsis

22 jan 08

De Franse regering heeft een nieuw plan voor de banlieue. Niet iedereen is evenzeer onder de indruk. En al helemaal niet in Lyon, waar het vandaag wordt gepresenteerd.

Vaulx-en-Velin, een voorstad van Lyon, was ooit het toneel van rellen. Maar nu gaat het een stuk beter. Het is voor de 40.000 inwoners dan ook niet helemaal duidelijk waarom staatssecretaris Fadela Amara hun stad heeft uitgekozen voor de presentatie van het nieuwe 'Plan banlieue'.

Over de inhoud is nog weinig bekend, maar de burgemeester van de voorstad vermoedt dat de plannen geen aardverschuiving teweeg zullen brengen. "Natuurlijk, meer financiële middelen kunnen we goed gebruiken. Maar laten ze alsjeblieft niet weer met een experiment aankomen."

Het Guy Moquetplein in wijk Mas du Taureau ligt vrij onopvallend tussen een aantal witgepleisterde woontorens. Het heeft een klein winkelcentrum met een kapper, bakker en twee kebabrestaurantjes. Overstapplaats voor verschillende buslijnen. Zeventien jaar geleden vonden hier ernstige rellen plaats na de dood van een 22-jarige jongen. Hij zat zonder helm op een motor die door de politie was klemgereden.

"De werkloosheid is hier nog steeds erg hoog", vertelt Maurice Charrier, al 22 jaar burgemeester van Vaulx-en-Velin. "De sociale problemen zijn niet verdwenen. Wel veranderde de discussie. Het gaat nu niet alleen meer over onveiligheid, maar bijvoorbeeld ook over onderwijs. Daar gaat het erg goed mee. Het slagingspercentage van het middelbaar onderwijs is hier enorm omhoog gegaan. We zitten zelfs boven het landelijke gemiddelde. Natuurlijk zijn er nog veel sociale problemen, maar Vaulx-en-Velin is niet meer de onheilsplek die het ooit was."

De rellen van oktober 1990 waren voor toenmalig president François Mitterrand aanleiding een ministerie voor Stedelijk Beleid op te richten. Tientallen miljoenen euro's vloeiden er de afgelopen jaren naar een grootschalige vernieuwingsoperatie in Vaulx-en-Velin. Er werd een nieuw stadscentrum uit de grond gestampt, woontorens met slechte huurwoningen gingen tegen de vlakte, betere huurhuizen kwamen er voor terug.

De vernieuwing kwam het aanzien van Vaulx ten goede en trok nieuwe bewoners aan. Tegenwoordig komen ook mensen uit Lyon zelf hier naar een koopwoning kijken. "Maar nu moeten we ons meer gaan bezighouden met de hoge werkloosheid', zegt de burgemeester. 'Een nieuw plan moet zich daarom richten op werk."

Anna Paula Da Silva woont al dertig jaar in de buurt, ze voelt zich er thuis. Vaulx is haar stad, zegt ze. Ze is maatschappelijk werker in Le Monde R.E.E.L., het buurthuis. Het is gevestigd in een smalle gang onder een hoge flat op een steenworp afstand van het Guy Moquetplein.

"We willen af van het stigma van de banlieue waar het zogenaamd niet pluis is om te wonen. Vandaag de dag kun je wel zeggen dat we op een aantal terreinen succes hebben geboekt. Er is een sterk verenigingsleven, er wordt veel aan sport gedaan. Het onderwijs is sterk verbeterd. Natuurlijk gaat er nog wel eens een auto in de fik. Maar die paar jongens zijn niet de hele wijk. We vragen ons echt af wat dat plan nu gaat inhouden. We horen nu al dertig jaar allerlei termen langskomen, we moeten zus, we moeten zo, misschien kan er nu ook wat erkenning af. Ik word er niet warm of koud van dat ze nu weer een nieuw plan presenteren."

(Bron: De Pers)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief