Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Strijd Clinton en Obama harder en persoonlijker

22 jan 08

De spanningen en inzet stijgen in de aanloop naar de Democratische voorverkiezingen van komend weekeinde in de Amerikaanse staat South Carolina.

De kandidaten Hillary Clinton en Barack Obama gingen maandag in een televisiedebat retorisch met elkaar op de vuist zoals dat nog niet eerder was gebeurd in de campagne. De aanvallen waren scherp en persoonlijk, de twee kemphanen vielen elkaar in de rede en trokken zich weinig aan van de gespreksleiders.

Het duurde maandag in de badplaats Myrtle Beach welgeteld twee minuten voordat de handschoenen uitgingen. Obama beschuldigde zijn tegenstandster en haar echtgenoot Bill Clinton van het verdraaien van de feiten rond zijn recent opgedoken warme woorden over de
gewezen Republikeinse president Ronald Reagan en de Republikeinse partij, en zijn houding ten aanzien van de oorlog in Irak.

Het werkte als een rode lap voor de senator uit New York. "Het is zeer moeilijk een rechttoe-rechtaan-debat met jou te voeren, omdat je nooit enige verantwoordelijkheid neemt voor je stemgedrag, en dat is een patroon", schoot Clinton terug. Het ontlokte boe-geroep in de zaal van Obama-aanhangers.

Beschuldigingen vlogen vervolgens over en weer. Obama verhaalde hoe in de jaren dat hij als maatschappelijk werker actief was in de achterstandswijken van Chicago, Hillary Clinton als lid van de raad van bestuur van grote bedrijven haar oren liet hangen naar big business. "Toen ik op de straten werkte en ik mensen hun werk zag verliezen, was jij een bedrijfsjurist in de raad van bestuur van (supermarkgigant) Wall Mart."

Oud-president Bill Clinton kreeg indirect ook een veeg uit de pan voor zijn grote rol in de campagne van zijn vrouw. "Soms weet ik niet tegen wie ik het nou eigenlijk opneem", aldus de zwarte senator uit Illinois. De gewezen first lady schoot terug met scherp. "Ik vocht tegen (Republikeinse) ideeën terwijl jij optrad als advocaat van jouw geldschieter Tony Rezko en zijn
huisjesmelkerpraktijken in de achterstandswijken van Chicago." Obama wordt achtervolgd door zijn connecties met Rezko, een aangeklaagde zakenman uit Chicago die 40.000 dollar voor hem inzamelde. De kandidaat heeft de gelden recentelijk teruggestuurd.

De voorverkiezingen in South Carolina gelden als zeer belangrijke krachtmeting voorafgaand aan Super Tuesday op 5 februari. Obama betitelde afgelopen weekeinde het komende duel in de conservatieve staat als "uiterst cruciaal" voor zijn campagne. De uitslag van de voorverkiezing zal in belangrijke mate worden bepaald door de omvangrijke zwarte gemeenschap in de staat. De Clintons doen het traditioneel goed bij die minderheid, maar Obama heeft de afgelopen twee maanden een grote inhaalslag gemaakt onder het zware electoraat en gaat nu aan de leiding in South Carolina.

Op de vraag of Bill Clinton terecht het predikaat van eerste zwarte Amerikaanse president opgeplakt heeft gekregen, hield de zwarte senator maandagavond op vrolijke toon de boot af. "Ik zou, weet je, Bills danspasjes en wat andere zaken eerst beter moeten bekijken voordat ik kan zeggen of hij werkelijk een 'brother' is."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief