Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Doden na onderzoek aanvaardbaar risico'

23 jan 08

De mensen die zijn overleden na deelname aan het onderzoek naar de werking van probiotica op het remmen van een alvleesklierontsteking zijn een "aanvaardbaar risico", zeker als patiŽnten aan een ziekte dood kunnen gaan.

Dat zegt hoogleraar Voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam Martijn Katan woensdag in reactie op het feit dat in dat onderzoek 24 Nederlandse patiënten omkwamen.

De wetenschappers die betrokken zijn bij het onderzoek is volgens de professor voor zover nu bekend niets te verwijten. "Bekend is dat veel mensen met de ziekte acute alvleesklierontsteking overlijden. Dan is dit de enige wijze om onderzoek te doen naar een mogelijk oplossing van de ziekte." "Wetenschappers zoeken naar oplossingen voor mensen die erg ziek zijn. Dan ontstaat een idee voor een mogelijke oplossing, die test je op beesten, in een reageerbuis, op gezonde mensen en uiteindelijk zegt een ethische commissie dat je het ook op zieke mensen kunt testen. Dat kan niet anders. Maar soms pakt het op een onvoorstelbare manier toch slecht uit."

Katan, schrijver van het onlangs uitgegeven boek Wat is nu gezond? over zogenaamde gezonde en ongezonde voeding, zegt dat consumenten zich geen zorgen hoeven te maken over de consumptie van voedingsmiddelen met probiotica, zoals yoghurtdrankjes. "Voor mensen die niets mankeren zijn er geen negatieve gevolgen van probiotica."

Eveneens moeten mensen de gunstige werking van probiotica niet overschatten, zegt de professor. "De meeste geclaimde effecten zijn slecht onderbouwd. Wat bewezen is, is dat een kind met diaree door het rotavirus dankzij het probioticum Lactobacillus rhamnosus Goldin and Gorbach (LGG) één dag minder diarree heeft."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief