Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

24 Doden bij Nederlands wetenschappelijk onderzoek

23 jan 08

Bij een Nederlands wetenschappelijk onderzoek naar de werking van probiotica op het remmen van een alvleesklierontsteking zijn in de periode 2004-2007 24 Nederlandse patiŽnten omgekomen.

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) heeft dat woensdag bekendgemaakt. Volgens het ziekenhuis zou een aantal van de overledenen waarschijnlijk nog hebben geleefd als geen probiotica was toegediend. Het ziekenhuis kan niet aangeven om hoeveel mensen het daarbij gaat.

Probiotica zijn goede darmbacteriën die de groei van schadelijke bacteriën tegengaan. Aan het onderzoek namen 296 patiënten deel. Ze werden behandeld in vijftien ziekenhuizen waaronder alle acht de Universitaire Medische Centra.

De andere ziekenhuizen die bij het onderzoek betrokken waren, zijn het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg, het Medisch Centrum Rijnmond-Zuid in Rotterdam, het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, het Gelderse Vallei Ziekenhuis in Ede, het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem.

De nabestaanden zijn dinsdag ingelicht over het dramatisch verlopen onderzoek. Volgens het UMC zijn de onderzoekers zeer aangeslagen. Op basis van kleinschalige onderzoeken in het buitenland hadden ze juist verwacht dat de probiotica de ontsteking zou verminderen.

Een woordvoerster van het UMC kon woensdag niet zeggen of de nabestaanden in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Alle patiënten die aan het onderzoek deelnamen, hebben tevoren een contract ondertekend. Op zich ging er volgens haar bij het onderzoek niets mis. "Alleen de uitkomst is dramatisch anders dan was verwacht."

De probiotica die bij het onderzoek werd gebruikt, is volgens het UMC afkomstig van het Nederlandse bedrijf Winclove. De onderzoekers kregen in oktober vorig jaar door dat de probiotica gevaar kon opleveren. Volgens de woordvoerster zijn toen onmiddellijk collega's in Tsjechië gealarmeerd die met een soortgelijk onderzoek bezig waren. Het onderzoek daar werd meteen stopgezet.

Volgens de woordvoerster van het UMC zit probiotica ook in producten als Yakult die gewoon in de supermarkt te krijgen zijn. De producten zouden de darmwerking bevorderen.

De woordvoerster verwacht niet dat het middel bij gezonde mensen kwaad kan. "Maar ernstig zieken op een intensive care, zouden het niet moeten gebruiken."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief