Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD en D66 voorzien problemen bij schoolboekenplan

23 jan 08

VVD en D66 maken zich grote zorgen over het plan van het kabinet om ouders volgend schooljaar eenmalig 308 euro te geven voor het aanschaffen van schoolboeken. Ze verwachten veel problemen bij de uitvoering.

"Dit wordt een hoop gedoe. Het is geen waterdicht systeem", voorspelde VVD-Tweede Kamerlid Ineke Dezentjé woensdag tijdens een spoeddebat met staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs. Net als Alexander Pechtold van D66 vindt zij dat de 300 miljoen euro die voor de regeling zijn uitgetrokken, beter gebruikt kunnen worden voor verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.

Van Bijsterveldt beloofde haar uiterste best te doen om te zorgen dat alle ouders het geld op tijd krijgen. Een garantie, die ook GroenLinks eiste, durfde zij niet te geven. "Ik zeg niet dat alles vlekkeloos zal verlopen", zei de staatssecretaris. Volgens haar wordt de uitvoering "een tour de force".

Van Bijsterveldt verwacht dat 95 procent van de ouders het geld volgend jaar december op hun bankrekening gestort krijgt, zoals de bedoeling is. Bij 5 procent van de ouders voorziet ze problemen doordat de benodigde gegevens ontbreken.

Het kabinet was aanvankelijk van plan om schoolboeken vanaf komend schooljaar gratis te maken. Volgens Van Bijsterveldt zijn vier op de vijf scholen echter niet klaar voor de Europese regels voor de aanbesteding van de boeken. Ter compensatie krijgen de ouders nu het gemiddelde bedrag overgemaakt dat ze aan schoolboeken kwijt zijn.

Van Bijsterveldt sprak tegen dat de problemen het gevolg zijn van de Brusselse aanbestedingsregels. Het kabinet staat vierkant achter die regels, onderstreepte ze. Volgens staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken zorgen deze regels juist voor eerlijke concurrentie binnen Nederland.

Een ruime Kamermeerderheid steunt het plan om de ouders volgend schooljaar te compenseren voor de schoolboeken. Wel eisten onder meer CDA en PvdA dat scholen vrij blijven om hun favoriete boeken te kiezen.

Ook willen CDA en ChristenUnie laten onderzoeken of scholen wel in alle gevallen verplicht zijn om de inkoop van schoolboeken aan te besteden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief