Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CDA wil onderzoek naar gratis schoolboeken

23 jan 08

Het CDA en de ChristenUnie willen laten onderzoeken of scholen wel verplicht zijn om de inkoop van schoolboeken aan te besteden.

Vorige week stelde het kabinet deze verplichte inkoop van schoolboeken uit door problemen met de Europese aanbestedingsregels.

Door de middelbare scholen verantwoordelijk te maken voor de schoolboeken, zouden de boeken gratis worden voor ouders. Nu de maatregel met een jaar wordt uitgesteld, krijgen de ouders in december een eenmalige vergoeding van 308 euro om de boeken voor komend schooljaar aan te schaffen.

De gang van zaken verdient volgens de PvdA niet de schoonheidsprijs. "Wij hebben het iets te rooskleuring ingeschat", aldus Tweede Kamerlid Margo Kraneveldt van de PvdA. De oppositiepartijen VVD en D66 zijn harder in hun oordeel. Zij stellen dat staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs de problemen had kunnen zien aankomen.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold heeft zij de scholen twee maanden geleden zelf gewaarschuwd dat de Europese regels risico's inhielden. VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming stelt dat Van Bijsterveldt "totaal niet heeft nagedacht over de uitvoering. Ronduit beschamend."

De twee partijen plaatsen bovendien vraagtekens bij het doel dat het kabinet met de gratis schoolboeken wil bereiken. De maatregel dient volgens VVD en D66 vooral om de inkomens van ouders op te krikken. Maar dat was helemaal niet nodig geweest als het kabinet enkele belastingen, zoals de kansspelbelasting, niet had verhoogd.

Volgens Pechtold en Dezentjé Hamming kan de 300 miljoen euro voor de gratis boeken beter in de salarissen van de leraren gestoken worden om het dreigende tekort aan docenten te voorkomen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief