Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Slobodan Milosevic

11 mrt 06

Was: Voormalig president van de Servische Republiek van 1989 tot 1997. Vanaf 1997 tot 2000 was hij president van de Federale Republiek JoegoslaviŽ.

Achtergrond: Milosevic wordt op school al gezien als een einzelgänger, die liever alleen zit om gedichten te schrijven dan met anderen bezig te zijn. Milosevic' vader heeft hem en zijn oudere broer Borislav bij hun moeder achtergelaten. Tijdens zijn studententijd pleegt zijn vader zelfmoord. Elf jaar later doen zijn moeder en oom - een generaal in het leger - hetzelfde. De Amerikaanse psycholoog Jerrold Post schrijft in 1999 in opdracht van Amerikaanse inlichtingendiensten een psychologisch dossier over Milosevic. Hierin stelt hij onder andere dat Milosevic'gebrek aan mededogen te maken kan hebben met zijn moeilijke jeugd.

Nationalist: In 1964 rondt Milosevic zijn studie rechten af en wordt hij lid van de communistische partij. De leider van de partij, Ivan Stambolic, is Milosevic' mentor en helpt hem naar de top. In april 1987 wordt hij door Stambolic naar Kosovo gestuurd om een rel op te lossen tussen de daar wonende Serviërs en Albanezen. De Serviërs zijn bang dat de relatieve autonomie van de provincie waar voornamelijk Albanezen wonen, hen hinder bezorgt. Tijdens een bijeenkomst waarbij Serviërs zeggen bedreigd te worden door de Kosovaarse politie, stelt Milosevic dat 'niemand jullie ooit nog zal slaan'. De menigte reageert met: "Slobo! Slobo!" Met deze actie bevestigt Milosevic zijn reputatie als Servisch nationalist. Hij gaat hiermee direct in tegen het beleid van de Joegoslavische regering om nationalistische uitingen te beperken.

Leider:
In 1988 wordt Milosevic leider van de communistische partij en eist dat de autonome provincies Kosovo en Vojvodina weer onder Servische controle komen. Hij vervangt de partijleiders door zijn eigen achterban.

President: Milosevic' vrouw, de communistische Mirjana Markovic, zou hem hebben overgehaald zijn vriend en mentor Stambolic te verdrijven. In 1989 wordt Milosevic president van Servië en in 1997 van Joegoslavië. Tijdens de oorlogen in voormalig Joegoslavië wordt hij gezien als de grote man achter de Servische oorlogsmisdaden. Milosevic ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan enige misdaad.

Burger: In 2000 wordt hij afgezet door de burgers en vervangen door Vojislav Kostunica, van de Democratische Oppositie van Servië. Op 2 april 2001 wordt hij gearresteerd door de Servische politie en naar de gevangenis in Belgrado gebracht. Hij zou worden berecht wegens ambtsmisbruik en verduistering. Het Tribunaal houdt hem verantwoordelijk voor het plannen van en de opdracht geven tot de misdaden van het Servische en Joegoslavische leger tijdens de Kosovo-oorlog.

Uitlevering: Op 29 juni 2001 vindt er in Brussel een donorconferentie voor de economische wederopbouw van Joegoslavië plaats. De Verenigde Staten dreigen deze conferentie te boycotten als Milosevic niet in Den Haag verschijnt. De Joegoslavische regering kiest voor de miljarden en besluit Milosevic 28 juni 2001 uit te leveren aan het Joegoslavië-Tribunaal.

Overlijden: op 11 maart 2006 wordt Milosevic dood aangetroffen in zijn cel in Scheveningen. Milosevic, al geruime tijd ziek, sterft op 64-jarige leeftijd. Op 5 april 2006 maakt het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag bekend dat er geen aanwijzing is dat de dood van Slobodan Milosevic het gevolg is van een misdrijf. Hij is een natuurlijke dood gestorven.

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief