Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Advocaten blij met interpretatie terrorismewetgeving

23 jan 08

De uitspraak woensdag van het hof in Rotterdam in de zaak tegen de vermeende Hofstadgroep schept duidelijkheid in de huidige terreurwet- en regelgeving.

Volgens advocaat Bart Nooitgedagt van Ismaïl A. mogen Nederlanders weer vertrouwen hebben in de Staat. "Je kunt niet zomaar als terrorist worden gekwalificeerd." "Oneigenlijke argumenten als politieke druk" wegen volgens hem niet mee in het strafrecht.

De raadslieden van de verdachten toonden zich verheugd over de uitspraak. "Hier hebben we drie jaar voor gestreden. De vrijspraak is volkomen terecht", benadrukte Nooitgedagt. Het hof oordeelde dat de Hofstadgroep als terroristische organisatie niet bestaat.

Het was volgens de advocaten een normale vriendengroep. Zij bekijken of ze een schadevergoeding kunnen eisen. Yasar Özdemir onderzoekt of hij en zijn cliënt Jason W. beroep gaan aantekenen tegen het vonnis. Het hof veroordeelde Jason W. tot vijftien jaar celstraf voor het gooien van een granaat naar een arrestatieteam. Dat was volgens W. een impulsieve daad, waarvan hij spijt heeft. "Hij vindt het zelf ook onacceptabel", aldus Özdemir.

Advocate Britta Böhler gaat nu actie ondernemen om haar cliënt Ahmed H. van de zogenoemde terroristenlijst af te krijgen. Omdat H. op deze lijst is geplaatst, zijn de financiële tegoeden van hem bevroren en kan hij niet over het geld dat hij verdient, beschikken. Verder bestempelt ze de uitspraak van het hof als "een uitspraak die recht doet aan de feiten".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief