Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onderzoeker al jaren in de ban van alvleesklier

23 jan 08

Hein Gooszen is al jaren in de ban van de alvleesklier, de pancreas.

Gooszen, gastro-enterologisch chirurg aan de Universiteit Utrecht, was de leider van het onderzoek naar de werking van probiotica waarbij 24 patiënten met acute ontsteking van de alvleesklier om het leven kwamen.

Hij geldt als een gerespecteerd onderzoeker en docent. Zijn leeropdracht aan de universiteit luidt: algemene heelkunde, in het bijzonder de maag- en darmchirurgie. Met dr. D.C. Aronso is prof. dr. H.G. Gooszen auteur van het Leerboek Chirurgie, waarvan in 2006 de zesde editie verscheen. Het boek wordt gezien als het Nederlandstalige standaardwerk binnen de chirurgie.

Gooszen publiceerde onder meer in JAMA, the Journal of American Medical Association, een van de toonaangevende medische tijdschriften. Voor de Nederlandse internisten werkte hij mee aan richtlijnen hoe artsen bij een acute pancreatitis, een ontsteking van de alvleesklier moeten handelen. Ook maakt hij deel uit van de raad van advies van de Maag Lever Darm Stichting.

Voordat hij hoogleraar werd in Utrecht, was hij professor in Leiden. Bij de aanvaarding van dat hoogleraarschap, in 1993, liet hij zich kritisch uit over "kijkoperaties", destijds een nieuwe trend in de chirurgie. Toen was Gooszen gespecialiseerd in alvleeskliertransplantaties bij patiënten met ernstige suikerziekte. Hij stelde dat het goed ging met "deze Assepoester van transplantatiechirurgie".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief