Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rap en dvd over Europa voor koningin Beatrix

24 jan 08

Koningin Beatrix heeft donderdag in Ede de eerste door scholieren geproduceerde dvd 'Europe is Us' in ontvangst genomen.

De scholieren begeleidden de presentatie van de dvd, met daarop een serie van negen afleveringen over Europa, met een zelfgemaakte rap over de Europese Unie.

De leerlingen van het Marnix College in Ede hebben drie jaar aan de dvd gewerkt. Het lukte hun om onder anderen eurocommissaris Neelie Kroes, premier Jan Peter Balkenende en meerdere parlementariërs en Europarlementariërs voor de camera te krijgen. Ook filmden ze in Brussel, Roemenië en Turkije.

De Engels gesproken serie brengt onder meer het verleden, het heden en de toekomst van de Europese Unie in beeld. Ook de toekomstige uitbreiding van de unie komt aan bod. De leerlingen bekijken daarnaast welke invloed de Europese Unie heeft op het dagelijks leven van burgers.

Volgens rector Leo Spelt van het Marnix College hebben de makers met de dvd een meesterproef afgelegd, waarvoor ze cum laude zijn geslaagd. "Ze hebben hun eigenwijze, kritische vragen durven stellen en uiteindelijk een standpunt ingenomen. Dat standpunt willen ze met deze dvd graag doorgeven aan leeftijdsgenoten. De dvd is als lesmateriaal beschikbaar voor het voortgezet onderwijs in Nederland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eraan meebetaald.

Ook koningin Beatrix toonde zich onder de indruk van de dvd. In het verleden heeft de koningin al vaker laten blijken voorstander te zijn van Europese samenwerking. De scholieren halen in hun serie de Fransman Jean Monnet aan als voorbeeld. Monnet was een van de stichters van de uiteindelijke Europese Unie.

Het maken van de dvd is de school goed bevallen. "We hebben niet alleen geleerd over Europa, we weten nu ook alles van cameratechniek en interviewen enzo, aldus een van de leerlingen. De school denkt al weer na over een nieuwe serie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief