Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kennedy's steunen Obama

28 jan 08

Senator Barack Obama heeft maandag een belangrijke steun in de rug gekregen voor zijn campagne om de Democratische kandidaat bij de presidentsverkiezingen van november te worden.

In Washington spraken senator Edward Kennedy en zijn nichtje Caroline Kennedy voor duizenden enthousiaste studenten van de American University hun vertrouwen uit in de zwarte kandidaat.

Een officiële steunbetuiging van de familie van wijlen president John F. Kennedy betekent veel voor Democratische kandidaten in de VS. De enorme populariteit van de in 1963 vermoorde president straalt door een zogenoemde endorsement af op Obama. Caroline Kennedy schreef zondag al in The New York Times over de grote gelijkenis tussen haar vader en Barack Obama.

Met de steun van het icoon Ted Kennedy, die al meer dan veerig jaar in de Senaat zit, moet Obama meer blanke Democratische kiezers kunnen trekken, stellen analisten. De keuze van de jongste broer van John F. Kennedy is een slag voor Hillary Clinton. Ze heeft actief geprobeerd zelf de Kennedy-steunbetuiging in de wacht te slepen of om Edward Kennedy op zijn minst neutraal te laten blijven.

Maandag kreeg Obama ook de steun van de winnares van de Nobelprijs voor de Literatuur Toni Morrison. De zwarte auteur, die de prijs in 1993 kreeg, steunde in de jaren '90 nog Bill Clinton. Zij trok toen veel aandacht door hem de "eerste zwarte president" te noemen.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief